ECB razmatra okončanje stimulativnih mjera | Ekonomist

ECB razmatra okončanje stimulativnih mjera

Čelnici Evropske centralne banke sugerisali su da bi na sljedećem sastanku mogli da razmotre okončanje stimulativnih mjera uvedenih da se podstakne ekonomski rast.

Iz pisanog izvještaja sa sastanka održanog 27. aprila vidi se da članovi savjeta ECB za određivanje kamata očekuju da će, ako se nastavi ekonomski oporavak, morati da razmisle o “prilagođavanju sadašnje formulacije” njihovog stava.

Taj savjet će na sljedećem sastanku imati nove prognoze stepena rasta i inflacije, pa će savjet biti “u boljoj poziciji” da procijeni situaciju.

ECB je ranije saopštio da planira da nastavi da otkupljuje obveznice u vrijednosti od 60 milijardi eura mjesečno makar do kraja godine.

Godišnja inflacija u aprilu je bila 1,9 odsto, u skladu s ciljem ECB-a da se dostigne inflacija od nešto ispod dva odsto.

Postepeno smanjivanje kupovine obveznica imaće dalekosežne posljedice na tržišta, investitore i vlade. Kupovinom obveznica održavane su manje kamatne stope i upumpavan novac u bankarski sistem, u cilju podsticanja pozajmljivanja kompanijama kako bi one širile poslovanje i zapošljavale.

U izvještaju sa sastanka se, međutim, navodi da stepen inflacije još nije “trajan i samoodrživ”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top