ECB: Raste jaz u bogatstvu članica evrozone | Ekonomist

ECB: Raste jaz u bogatstvu članica evrozone

Frankfurt — Iznos ukupnog bogatstva u najbogatijim članicama evrozone je porastao od izbijanja dužničke krize u tom bloku.

Najsiromašnije porodice su se suočile sa najvećim padom vrijednosti njihove imovine, pokazuju objavljeni rezultati ankete Evropske centralne banke (ECB).

Pet procenata najbogatijih domaćinstava u evrozoni je posjedovalo 37,8 odsto neto bogatstva u 2014. godini, što je više u odnosu na 37,2 odsto iz 2010. godine, dok je pet procenata najsiromašnijih u svom vlasništvu imalo samo dug, rezultati su ankete u kojoj je učestvovalo 84.000 domaćinstava, prenosi agencija Rojters.

Produženi dužnički problemi povećali su nejednakost, jer su periferne članice poput Italije, Španije, Portugalije i Grčke posrtale, dok su se druge, poput Njemačke, brže oporavljale.

Prosječno bogatstvo jednog domaćinstva u evrozoni je palo za oko deset procenata, na 104.100 evra u četiri godine zaključno sa 2014. godine, i to uglavnom zbog pada cijena nekretnina.

Taj zaokret je naročito bio veliki u Grčkoj i na Kipru gdje je prosječno bogatstvo smanjeno za oko 40 odsto. Slično se dogodilo i u Italiji, Portugaliji i Španiji, gdje je bogatstvo palo za više od 15 odsto”, saopštila je ECB.

Istovremeno, prosječno bogatstvo u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, uvećano je za deset odsto. Takođe je registrovan rast bogatstva u Austriji, Finskoj i Luksemburgu.

Pad neto bogatstva je uglavnom posljedica smanjenja vrijednosti aktiva, a naročito nekretnina”, navodi ECB.

Pad cijena nakretnina, kao posljedica ekonomskog kraha evrozone, najviše je pogodio najsiromašnije, od kojih se 40 odsto suočilo sa padom vrijednosti njihovih nekretnina za petinu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top