ECB: Protekcionizam će prije povećati nego smanjiti trgovinski deficit | Ekonomist

ECB: Protekcionizam će prije povećati nego smanjiti trgovinski deficit

Istraživanje Evropske centralne banke (ECB) pokazalo je da protekcionizam trgovinske politike može povećati, prije nego smanjiti trgovinski deficit zemlje koja odluči da ga sprovodi.

U namjeri da smanji veliki trgovinski deficit, američki predsjednik Donald Tramp je predložio niz protekcionističkih mjera, poput novih uvoznih carina.

SAD se već povukao iz trgovinskog sporazuma sa zemljama u pacifičkoj regiji, a zatražio je i analizu Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Bijela kuća takođe želi da preispita odnose sa pojedinim trgovinskim partnerima, uključujući ključne – Njemačku i Kinu, koje više izvoze u SAD nego što iz te zemlje uvoze.

U analizi ECB se smatra da liberalizacija globalne trgovine i uvoz jeftinijih intermedijarnih proizvoda poboljšavaju konkurentnost i pomažu kompanijama da zadrže prednost u odnosu na međunarodnu konkurenciju. Takođe podižu izvoz matične zemlje. U dokumentu stoji da usvajanje mjera koje podupiru inovacije i smanjuju protekcionističke barijere može poboljšati konkurentnost. Takođe, multilateralne inicijative usmjerene na liberalizaciju trgovine i finansija mogle bi takođe smanjiti spoljne neravnoteže određene ekonomije.

Tvrdnja američkog kabineta da se zemlje s velikim viškovima u bilansima plaćanja možda služe nepoštenim trgovinskim praksama se posredno odbacuje u ovom istraživanju.

Autori tvrde da će zemlje zapravo smatrati svoju prednost u odnosu na konkurenciju privremenom i postupati oprezno, jer će očekivati da će drugi liberalizovati trgovinu kako bi bili efikasniji i kako bi ponovo postali konkurentni. Tako, da bi se s vremenom uspostavila ravnoteža potrošnji, dio povećanog prihoda u domaćoj ekonomiji stavljaće se na stranu, što će pak poboljšati stanje u bilansu plaćanja, objašnjavaju u ECB-i.

Napominja da ako određena zemlja smatra da je trajno osigurala prednost u odnosu na konkurenciju, bilans plaćanja će se vjerovatno pogoršati jer će potrošnja i uvoz da rastu kako bi se približili prihodima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top