ECB pozvao na spajanje banaka | Ekonomist

ECB pozvao na spajanje banaka

Glavna bankarska supervizorka u ECB, Daniele Nouy, pozvala je bankarski sektor u Eurozoni da nastavi sa prekograničnim spajanjima.

Ona tvrdi da će povezivanje pomoći izgradnji jače evropske industrije finansija. “Definitivno nam je potrebno više prekograničnih konsolidacija, prije svega”, rekla je Nouy na bankarskoj konferenciji u Frankfurtu, dodajući da se kao “osoba koja je optimista” nada da će vidjeti neka udruživanja u narednih 12 mjeseci, prenosi agencija Frans pres.

“Mislim da jedan od narednih ciljeva Jedinstvenog nadzornog mehanizma treba da bude stvarno uspostavljanje jednog evropskog bankarskog sektora”, naglasila je i izrazila nadu da će se “zahvaljujući benefitima od bolje ekonomske situacije, konzistentnog nadzora evropskih grupacija, banke pokrenuti i imati koristi od jedinstvene jurisdikcije”.

Daniele, koja je na čelu jedinstvenog nadzornog mehanizma od kada je on počeo s radom 2014. godine, dugo već ohrabruje banke da se čvršće povezuju preko granica između 19 država članica Eurozone.

U posljednje vrijeme, većina spajanja u bankarskom sektoru svodila se na to da snažni zajmodavci preuzimaju manje banke u istoj zemlji, kao što je bila Santanderova kupovina Banke Popular u Španiji.


 

Izvor: Tanjug

Komentariši

Top