ECB počinje s otkupom državnih obveznica

ECB će za kupovinu korporativnih i državnih obveznica oslabljenih članica mjesečno izdvajati 60 milijardi eura.

Evropska centralna banka (ECB) počinje s novim programom otkupa državnih obveznica, u nadi da će na taj način upumpati nova sredstva u posrnulu ekonomiju eurozone.

U nastojanju da podstakne ekonomski rast i podigne inflaciju u eurozoni, ECB je 22. januara donio odluku o otkupu državnih obveznica svojih prezaduženih zemalja članica tako što će, po uzoru na američku centralnu banku (FED), osigurati mnogo novca za tu kupovinu s fiksnim kamatama.

“Počećemo 9. marta kupovinu obveznice promijenjenu u eurima iz javnog sektora na sekundarnom tržištu. Takođe ćemo nastaviti s kupovinom obveznica pokrivenih aktivama i obveznica pokrivenih kreditom ili hipotekom, s kojom smo krenuli prošle godine”, izjavio je predsjednik ECB-a Mario Draghi.

Odluka uprkos protivljenju Njemačke

Prema proširenom programu ECB-a, ta institucija će za kupovinu korporativnih i državnih obveznica oslabljenih članica eurozone mjesečno izdvajati 60 milijardi eura, u razdoblju od marta ove do kraja septembra iduće godine, što ukupno iznosi više od bilion eura, prenosi Tanjug.

ECB je odluku o programu kvantitativnog labavljenja donijela uprkos protivljenju Njemačke, najmoćnije članice monetarnog bloka, koju mnogi krive za “slijepo propagiranje proračunske štednje” i nametanje vlastite ekonomske vizije drugima.

Samo dan nakon objavljivanja najnovijeg poteza ECB-a, prinosi na obveznice južnih članica eurozone su, na sekundarnom tržištu, pali na istorijski niske nivoe.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top