ECB otkupila obveznice vrijedne 1.000 milijardi evra za 18 mjeseci | Ekonomist

ECB otkupila obveznice vrijedne 1.000 milijardi evra za 18 mjeseci

Vrijednost obveznica u posjedu Evropske centralne banke (ECB), koje je otkupila od vlada zemalja evrozone tokom 18 uzastopnih mjeseci radi podsticanja ekonomije i podizanja inflacije, dostigla je prošle nedjelje 1.000 milijardi evra, javlja agencija Rojters.

ECB je u nedjelji zaključno sa 2. septembrom otkupila državne zapise u vrijednosti od 11,14 milijardi evra, čime je ukupna vrijednost hartija od vrijednosti u posjedu banke porasla na iznos koji se piše cifrom sa 12 nula, navodi britanska agencija.

Ukoliko se uzmu u obzir i korporativne i aktivama pokrivene obveznice, prošlonedjeljni ECB-ov otkup je iznosio 13,75 milijardi evra, navodi britanska agencija.

Rojters ocjenjuje da su rezultati programa otkupa državnog duga, koji je pokrenut prije godinu i po dana – mješoviti. Naime, bankarsko kreditiranje se oporavilo, ali je, kako navodi britanska agencija, još uvijek slabašno, dok je inflacija i dalje zaglavljena na nivou blizu nule.

ECB-ov monetarni komitet će se se ponovo sastati u četvrtak, a predsjednik te institucije Mario Dragi bi mogao nagovijestiti produžetak šeme otkupa obveznica i poslije marta naredne godine, navodi Rojters.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top