ECB kreditira grčke banke sa 60 milijardi eura? | Ekonomist

ECB kreditira grčke banke sa 60 milijardi eura?

Evropska centralna banka spremna je da odobri hitne zajmove grčkim bankama do 60 milijardi eura, rekao je jedan izvor blizak toj banci, čime je potvrdio ranije pisanje njemačkog dnevnika Die Welt.

ECB je u srijedu odlučila da uskrati grčkim komercijalnim bankama jedan kanal finansiranja time što je prestala da grčke državne obveznice prima kao garancije za zajmove bankama. Tim potezom za grčke banke pristup novcu postao je skuplji.

Međutim, savjet guvernera ECB zadržao je mehanizam po kojem grčke banke mogu da dobiju hitna sredstva finansiranja u okviru plana nazvanog ELA (Emergency Liquidity Aasistance). To je i posljednja mogućnost za grčke banke.

Pošto je prvo poslala politički signal Atini uskrativši joj jednu mogućnost finansiranja, ECB ovim mehanizmom osigurava da grčki bankarski sistem ne presuši narednih sedmica.

“ECB svakako ne želi da preuzme odgovornost za guranje Grčke van eurozone time što će joj uskratiti svaki izvor finansiranja”, rekao je za France presse Dario Perkins, ekonomista u kompaniji Lobard Street Research.

U intervjuu za jedan ekonomski dnevnik, predsjednik njemačke centralne banke Bundesbank, Jens Vidman, izrazio je nadu da će biti primijenjeni vrlo strogi kriterijumi pri odobravanju zajmova po mehanizmu ELA.

Grčki list Katimerini piše da su kamatne stope za zajmove po ovom mehanizmu više nego u drugim vidovima finansiranja od ECB. Po tom listu, kamatna stopa je 1,55 odsto, dok je za redovno finansiranje svega 0,05 odsto.

 

Izvor: Beta

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top