ECB: Inflacija porasla, ali nedovoljno | Ekonomist

ECB: Inflacija porasla, ali nedovoljno

Inflacija u evrozoni u julu je porasla 0,2 odsto na godišnjem nivou, ali je i dalje daleko ispod cilja Evropske centralne banke.

Eurostat je saopštio da je prošlog mjeseca inflacija bila veća od junskih 0,1 odsto, čime je jul bio drugi uzastopni mjesec s pozitivnom inflacijom, poslije četiri mjeseca nulte ili blago negativne inflacije.

Evropska centralna banka, međutim, želi da podigne inflaciju na nešto ispod dva odsto što se smatra idealnim za privredu i u tom cilju je pokrenula velike mjere podsticaja.

Rast inflacije najviše sputava energetski sektor gdje je s novim padom cijena nafte zabilježene negativna inflacija od minus 6,7 odsto, poslije junskih minus 6,4 odsto.

I u cijeloj Evropskoj uniji je takođe podignuta inflacija za 0,2 odsto s junskih 0,1 odsto.

U julu su negativne inflacija zabilježene u 12 članica EU – najmanje su bile u Bugarskoj i Hrvatskoj (minus 1,1 odsto) i u Slovačkoj (minus 0,9 ofdstzo), dok su najviše zabilježene u Belgiji (dva odsto), Švedskoj (1,1 odsto) i Malti (0,9 odsto).

U evrozoni su najviše su porasle cijene neobrađene hrane – 2,9 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top