ECB: Hitna sredstva grčkim bankama -Ekonomist

ECB: Hitna sredstva grčkim bankama

Evropska centralna banka povećala fond za vanredne situacije za gčrke banke, pošto su korisnici tokom protekle nedjelje podigli više od 4 milijarde dolara sa svojih računa.

Dodatna sredstva koje Evropska centralna banka planira da ubaci u fond, u iznosu od 3 milijarde i 4 miliona dolara trebalo bi da održi poslovanje grčkih banaka samo do ponedeljka, posle čega će možda biti potrebno još novca. Ministri finansija 19 zemalja eurozone u ponedeljak će se sastati u Briselu.

Zvaničnik Evropske centralne banke u razgovoru za Glas Amerike nije ni potvrdio ni negodovao ovu vest rekavši da je politika Centralne banke da ne komentariše finansijske transakcije sa drugim bankama.

Nova odobrena sredstva Centralne banke su poslednji pokušaj da se postigne dogovor “keš za reforme” sa Atinom.

Ekonomske sile izvan eurozone pažljivo prate situaciju. Sjedinjene Države su stava da i Grčka i njeni međunarodni partneri pod hitno moraju da preduzmu korake ka postizanju kompromisa.

Francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio da mora da se uradi sve kako bi se grčka dužnička kriza riješila u skladu sa evropskim pravilima.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk sazvao je vanredni samit ministara finansija EU za ponedjeljak jer u četvrtak protekle nedjelje nije postignut dogovor zemalja eurozone i Grčke.

Taj sastanak mogao bi da bude presudan u odluci međunarodnih kreditora da odobre dodatnih više od 8 milijardi dolara pomoći pred rok 30. juna, kada će Grčka morati da isplati milijardu i 8 miliona dolara Međunarodnom monetarnom fondu.

Grčka takođe duguje 7 milijardi i 6 miliona dolara samoj Evropskoj centralnoj banci, koje će morati da vrati u julu i avgustu.

Izvor VOA
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top