EBRD u gubitku prvi put od 2009. godine | Ekonomist

EBRD u gubitku prvi put od 2009. godine

Evropska banka za obnovu i razvoj vjerovatno će objaviti prvi godišnji gubitak u poslovanju još od početka finansijske krize, i to zbog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Prema riječima potpredsednika EBRD Andrasa Simora, zbog pada vrijednosti ulaganja u ruske dionice, usljed pada kursa rublje i rezervacija zbog gubitaka u Rusiji i Ukrajini, banka će vjerovatno za 2014. iskazati poslovni gubitak.

EBRD je od svog osnivanja 1991. godine pretrpjela svega pet godišnjih finansijskih gubitaka, a posljednji put tokom globalne finansijske krize 2008. i 2009. godine.

Sada je banka suočena s velikim otpisima vrijednosti ulaganja zbog oštrog pada rublje i ukrajinske grivne, nakon sankcija Rusiji, ali i pada cijene nafte, glavnog ruskog izvoznog proizvoda, za 55 odsto.

“Vjerovatno ćemo 2014. godinu završiti s gubitkom. Ali, to je isključivo zbog otpisa vrijednosti ulaganja u ruski dionički portfelj i rezervacija”, rekao je Simor u intervjuu Reutersu.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top