EBRD spremna da pomogne drugu dionicu autoputa | Ekonomist

EBRD spremna da pomogne drugu dionicu autoputa

Evropska banka za obnovu i razvoj, nakon studije izvodljivosti, donijeće odluku o kofinansiranju dionice autoputa Mateševo-Andrijevica. To je za TVCG kazao predsjednik te institucije, Suma Čakrabarti. Navodi i da su spremni da finasiraju budućeg koncesionara Aerodroma Crne Gore.

Evropska banka podržava napore Vlade da unaprijedi ambijent za biznis i investicije. Mora se, međutim, smanjiti siva ekonomija, a za to je neophodno i smanjenje poreza, koji Čakrabarti smatra visokim.

– Energija, saobraćaj, infrastruktura i privatni sektor – to su oblasti gdje mi i dalje želimo da ulažemo. Drago nam je što možemo da pomognemo Crnoj Gori da privatni sektor učini sposobnijim da se izbori sa konkurencijom, a samim tim lakše integriše. Takođe podržavamo napore Vlade da unaprijedi ambijent za biznis i investicije – kazao je on.

Prva dionica autoputa se privodi kraju, a pripreme za gradnju preostalih su u toku.

– Naša banka je već pomogla u pripremi preliminarnog dizajna dvije dionice autoputa, kao i studiju izvodljivosti za cijeli autoput. Mi ćemo, nakon što sudija bude završena, donijeti i konačnu odluku o kofinansiranju i pomoći Crnoj Gori za dionicu Mateševo Andrijevica – objašnjava on.

S obzirom na to da Evropska banka puno polaže na razvoj putne infrastrukture, Čakrabarti nam otkriva da su u njihovom fokusu i Aerodromi Crne Gore.

– Spremni smo da razmotrimo finansiranje pobjednika na tenderu kojem će biti dodijeljena koncesija za Aerodrome Crne Gore – rekao je on.

Ovako komentariše sivu ekonomiju i predloge kako je smanjiti i ublažiti negativne efekte.

– Tokom razgovora sa privrednim predstavnicima saopšteno mi je da su visoki porezi veliki teret koji pritiska ovdašnje kompanije. Takođe pomenuli su i Zakon o radu, kao i neophodnost usavršavanja vještina. Tu treba da se fokusirate kako bi se spriječili negativni efekti sive ekonomije – kaže prvi čobjek EBRD.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top