EBRD prodala vlasnički udio u kompaniji “Agri Europe” | Ekonomist

EBRD prodala vlasnički udio u kompaniji “Agri Europe”

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je prodala vlasnički udio u kompaniji “Agri Europe”, vodećoj agrobiznis grupi koja je registrovana na Kipru a uglavnom posluje u Srbiji i u Ukrajini.

EBRD je postala io vlasničke strukture kompanije 2013. godine investicijom od 50 miliona eura kako bi podržala ekspanziju poslovanja u poljoprivredi i mesnoj industriji, kroz ulaganje u infrastrukturu silosa, poljoprivredne opreme i finansiranje obrtnih sredstava.

“Agri Europe” je u privatnom vlasništvu i jedna od najvećih agribiznis kompanija na Balkanu koja posluje u sektorima mesne i šećerne industrije, kao i u poljoprivredi. Kompanija se sastoji od firmi “MK Grupa”, “Carnex”, “Sunoko” i “AgroInvest”.

Regionalni direktor EBRD za sektor agribiznisa u centralnoj i jugoistočnoj Evropi Miljan Ždrale izjavio je da će EBRD nakon izlaska iz vlasničke strukture, ostati u bliskom kontaktu sa kompanijom i izvršiti pregled odabranih investicionih predloga, koji zadovoljavaju standarde EBRD-a i izrazio očekivanje da će se saradnja i ubuduće nastaviti na novim projektima.

Naime, samo u agrobiznis sektoru, EBRD je od 1991. godine do sada uložila više od sedam milijardi evra kroz 450 projekata u zemljama u kojima posluje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top