EBRD odobrio investicioni program za Grčku

EBRD odobrio investicioni program za Grčku

Evropska banka za obnovu i razvoj saopštila je da će na zahtjev vlasti Grčke pokrenuti investicioni program kako bi se omogućio privredni rast te zemlje, ne navodeći novčani iznos programa.

Akcionari ove finansijske institucije sa sjedištem u Londonu i u vlasništvu 64 zemlje i dvije međuvladine organizacije, odobrili su u petak taj investicioni program koji bi trajao do kraja 2020. godine.

EBRD je 2. februara, kada je na vlast u Atini došla nova koaliciona vlada predvođena ljevičarskom Sirizom, dala Grčkoj “status korisnika” što je tražila njena prethodna vlada novembra 2014. godine.

Predsjednik EBRD Suma Suma Chakrabarti je rekao da će banka podržati i grčki sektor energetike. On je odbio da otkrije vrijednost programa, a mediji su ranije pominjali jednu milijardu evra.

Stručnjaci EBRD će uskoro posjetiti Grčku kako bi s tamošnjim bankama razgovarali o prioritetima u investiranju.

Chakrabarti je rekao da progam sadrži određene uslove koje će zavisiti od politike Vlade u Atini. “Kada investiramo u neku zemlju, oslanjamo se na njen plan reformi u cilju otvorenije privrede”, dodao je predsjednik EBRD.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top