EBRD obezbijedio sredstva za izgradnju distributivnog centra Voli | Ekonomist

EBRD obezbijedio sredstva za izgradnju distributivnog centra Voli

Veliki potencijal Crne Gore je u zamjeni uvoza poljoprivrednih proizvoda lokalnim uzgojem kvalitetne proizvodnje, čime bi se obezbijedili poslovi za lokalne farmere i smanjio transport i skladištenje, ocijenjeno je iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U tekstu koji je dio posebnog izvještaja EBRD Godišnjeg sastanka i Biznis foruma, objavljenom u Emerging euraopeu, da Crna Gora trenutno uvozi više voća i povrća iz Evropske unije (EU) i susjednih zemalja, nego što izvozi.

EBRD smatra da Crna Gora treba da razvije održive lance vrijednosti kako bi se zaista iskoristio potencijal poljoprivrednog sektora.

Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Giulio Moreno smatra da je jedan od načina za povezivanje poljoprivrednika i dobavljača upotreba nacionalnog distributivnog centra.

“EBRD je obezbijedio finansijska sredstva za vodeći maloprodajni lanac Voli kako bi izgradio novi distributivni centar u Podgorici. Izgradnja je u toku i centar bi trebalo da bude otvoren u junu. Centar neće samo snabdijevati Volijeve prodavnice, već i druge trgovce”, izjavio je Moreno.

Distributivni centar, površine 13 hiljada kvadrata, povezaće i lokalne dobavljače i trgovce na veliko i malo i potrošače. Tokom vremena, Voli planira da kupi više voća, povrća i mliječnih proizvoda od postojećih lokalnih dobavljača i privuče nove.

“Ulaskom u saradnju sa takvim distributivnim centrom, lokalni farmer će imati stabilan prihod, što će im omogućiti bolji pristup finansiranju i obezbijediti kupce na veliko, kao što su hoteli, sa pouzdanim snabdjevanjem lokalnih proizvoda”, ocijenio je Moreno.

Prema njegovim riječima, ako se grade te veze, čitava zemlja, kao i turisti i strani investitori koji su zainteresovani za atraktivni sektor turizma Crne Gore, će imati koristi više od lokalne, svježe i ukusne hrane.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top