"EBRD ima instrumente da ubrza reforme" | Ekonomist

“EBRD ima instrumente da ubrza reforme”

London — EBRD ima instrumente da se suoči sa izazovima u budućnosti i da ubrza započete reforme u regionima u kojima posluje, izjavio je predsjednik EBRD Suma Čakrabarti.

“Okruženje se mijenja brže nego ikad, ali smo spremni da se suočimo sa uticajima tih promjena u više od 30 zemalja u kojima poslujemo”, rekao je Čakrabarti u uvodnom obraćanju na otvaranju tradicionalne godišnje konferencije EBRD-a u Londonu.

Čakrabarti je, kako prenosi izvještač Tanjuga, primijetio da je nekoliko zemalja EBRD regiona preduzelo reformske korake u sektorima energetike i infrastrukture.

“EBRD može i voljna je da utiče na promjene širom svog regiona u predstojećim godinama. Reforme u pojedinim zemljama su trend koji veoma ohrabruje. Naši akcionari su sigurno veoma zadovoljni zbog toga“, rekao je Čakrabarti govoreći na konferenciji, gdje je jedan od partnera Unikredit.

On je pomenuo i uticaj faktora kao što su geopolitička nesigurnost, sporiji rast tržišta u razvoju, koji mogu da utiču na region u kojem EBRD posluje.

Dodaje da faktori poput klimatskih promjena, demografskih, nejednakosti, različitih pogleda na globalizaciju, slobodno tržište i demokratija takođe utiču na zemlje i to često na drugačiji način.

Predsednik EBRD-a je istakao da je u proteklih 25 godina ta banka investirala više od 105 milijadi evra u 4.500 projekata, u 37 zemalja u kojima posluje.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top