EasyJet uvodi električne avione od 2027. | Ekonomist

EasyJet uvodi električne avione od 2027.

Britanski niskobudžetni prevoznik easyJet objavio je da njegov plan uvođenja električnih aviona na pojedinim rutama od 2027. godine dobro napreduje, ističući da je njegov partner u tom projektu krenuo u novu fazu razvoja motora.

Prošle je godine easyJet najavio da u partnerstvu s američkom inovativnom kompanijom Wright Electric namjerava do 2027. godine uvesti u upotrebu ekološki prihvatljive električne avione koji proizvode manju buku. Nakon uspješnog projekta aviona s dva sjedišta, u Wrightu sada rade na električnom motoru za avion s devet sjedišta koji će biti pušten u promet iduće godine.

Ti projekti ulivaju nadu britanskom avioprevozniku u budućnost aviona na električni pogon.

“Letenje avionima na električni pogon postaje stvarnost i jasno nam se ukazuje budućnost koja neće u potpunosti zavisiti od mlaznog goriva”, naglasio je izvršni direktor britanskog prevoznika Johan Lundgren.

U easyJetu žele u roku od deset godina uvesti električne avione na rutama daljine oko 500 kilometara, što znači da bi ih mogli koristiti na ruti London-Amsterdam, drugoj po prometnoj frekventnosti u Evropi.

U toj su avio-kompaniji već ranije najavili da do 2022. godine žele smanjiti emisiju ugljendioksida za 10 posto po putniku po kilometru kroz korišćenje aviona s ekonomičnijom potrošnjom goriva, kao što je novi Airbusov A320neo.

Avion na električni pogon koji bi ispuštao manje štetnih plinova, proizvodio bi manju buku i manje troškove bio bi jako privlačan svim prevoznicima budući da stavka goriva spada među njihove najveće troškove a ove je godine njegova cijena naglo porasla.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top