"Džobspoting" zna kako da pronađete posao | Ekonomist

“Džobspoting” zna kako da pronađete posao

Danas se radno mjesto traži preko interneta. Ali često se ni na taj način ne nađe nešto što odgovara onima koji su u potrazi. Jedna firma to želi da promijeni.

U blizini trga Rozentaler plac u Berlinu radi Robin Hak. Taj 28-godišnjak je jedan od četiri šefa firme „Džobspoting“. On je u firmi ono što se nekada zvalo „komercijalista“. Ostala trojica osnivača firme dugo godina su radili u „Guglu“. Oni su visokospecijalizovani programeri koji žele da naprave revoluciju kada je riječ o traganju za poslom preko interneta. Njih četvrorica od toga žele da naprave ono što su „Pandora“, „Spotifaj“ ili „Netfliks“ već uradili kada je riječ o muzici, odnosno filmovima – da svojim korisnicima preporučuju samo ono što bi moglo da ih interesuje.

Upravo to „Džobspoting“ nudi od početka ove godine. Njegov internet-pretraživač ima pristup na oko 200.000 konkursa za posao u Njemačkoj i Engleskoj, i to prije svega kada je riječ o IT-u i marketingu. „Tu je potražnja najveća“, kaže Robin Hak. Ako stvari budu funkcionisale kako treba, u ponudi će se naći i akademska zanimanja s područja infrastrukture, dakle mašinstva i građevine, a nakon toga i iz svijeta finansija. Geografski bi ponuda trebalo da se proširi na područje čitave Evrope i SAD.

„Džobspoting“ sarađuje sa klasičnim internet-portalima na kojima se objavljuju konkursi za radna mjesta poput „Monstera“, „Ksinga“ ili „Stepstouna“. Kada neko preduzeće kod njih „aktivira“ oglas, pretraživač „Džobspotinga“ analizira tekst oglasa, klasifikuje ga i upoređuje s profilima sopstvenih korisnika. Neki portali već su pokušali da to primjene u praksi, ali nisu uspjeli. „Tehnološki je to veoma zahtijevno, jer tekstovi moraju da se semantičkom pretragom u potpunosti pročešljaju“, objašnjava Hak.

U pomoć su pozvani i klijenti. Potrebno je da korisnici svoj profil definišu što je moguće preciznije. Imaju izbor od oko 30.000 „sposobnosti“, koje su i međusobno povezane. „To je poput ogromne karte. Potrebno je objasniti da je znanje i iskustvo u internet-marketingu bliže klasičnom marketingu nego znanju nekog programskog jezika“, objašnjava Hak. Potrebno je, naravno, ubaciti i podatke o radnom iskustvu i gde bi trebalo da se nalazi odgovarajuće radno mjesto. Program „uči“ u zavisnosti od toga da li korisnik koji traži posao prihvati ili odbije neku ponudu, a sve to zahvaljujući algoritmu, koji je već patentiran i koji njegovi izumitelji žele da usavrše.

Zaštita podataka pritom uopšte nije relevantna, kaže Haak. „Mi imamo samo i-mejl adresu tih ljudi i ne znamo ni gde oni žive, niti šta rade. Gotovo da se može reći da su svi naši profili anonimni.“

Na pitanje da li se boje da će neko da „kopira“ njihovu tehnologiju, Hak se samo smeška: „Kada bi pet stvarno dobrih programera radilo na onome što mi upravo radimo, onda bi im bila potrebna najmanje 24 mjeseca, ali samo ako bi znali šta i kako bi trebalo to da naprave. To je veoma, veoma teško.“ A dvije godine su u svijetu internet-startap firmi čitava vječnost.

Tu važe drugačiji zakoni od onih u svijetu klasičnih preduzeća. Jedan od njih glasi da trenutno nikoga nije briga da li je „Džobspoting“ uopšte profitabilan. Jedino je važno da firma raste i da postaje sve poznatija. Nešto se i zaradi, portali kao što su Monster.de plaćaju 25 centi za svaki klik, odnosno za svakog klijenta. „Džobspoting“ na svakom korisniku zaradi samo par eura, računa Robin Haak. „Ali kad imam 100.000 korisnika, onda se već nakon nekoliko mjeseci radi možda o 600.000 eura.“

Izvor: Deutsche Welle
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top