Dživei: Promovisaćemo Crnu Goru kao investicionu destinaciju | Ekonomist

Dživei: Promovisaćemo Crnu Goru kao investicionu destinaciju

Ambasador Kine u Crnoj Gori Cui Dživei je, tokom sastanka sa premijerom Milom Đukanoviće, rekao da će Ambasada će uložiti dodatne napore u promociji naše države kao investicione destinacije i najavio posjetu delegacije iz Sečuana, koja je zainteresovana za izgradnju turističkog rizorta, što bi značajno unaprijedilo turističku saradnju i podstaklo uspostavljanje čarter letova između dvije zemlje.

Ambasador Dživei je visoko ocijenio i zahvalio Vladi i premijeru na doprinosu jačanju prijateljstva i saradnje NR Kine i Crne Gore, uz konstataciju da su trenutni odnosi na najvišem istorijskom nivou i da postoji veliki potencijal za njihovo dalje unapređenje.

“U pravcu definisanja novih modaliteta saradnje predloženo je formiranje zajedničkog Stručnog tima koji bi identifikovao plan razvoja i prioritete saradnje za valorizaciju već započetih i potencijalnih ulaganja, uključujući značajne projekte poput Luke Bar”, saopšteno je iz Vlade.

Zajednički je izraženio zadovoljstvo kvalitetom i sadržajem ukupne saradnje i prenijeta obostrana spremnost i zainteresovanost da se na odgovarajući način obilježi deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i NR Kine tokom ove godine.

“Na toj linji je i skora posjeta pomoćnika ministra vanjskih poslova Liu Haisjing”, konstatovano je razgovoru.

Đukanović je čestitao Vladi Kine na uspješnoj organizaciji Samita “16+1”, održanom u Sudžou i Pekingu novembra prošle godine, na kojem je trasiran srednjoročni plan saradnje NR Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

“Đukanović je izrazio zadovoljstvo sadržajnim razgovorima tokom Samita sa najvišim kineskim zvaničnicima, predsjednikom Sji Đinpingom i predsjednikom Državnog savjeta Li Kećijangom, tokom kojih je ponovljena zajednička posvećenost i spremnost za dalje unapređenje ukupnih odnosa, prvenstveno ekonomske saradnje u oblasti infrastrukture, energetike i turizma”, navedeno je u saopštenju.

U tom pravcu je detaljnije bilo riječi o modalitetima i potencijalima saradnje, kako bilateralne tako i kroz sinergiju formata “16+1” i trilateralne u saradnji sa EU, kao šanse za realizaciju kapitalnih projekata poput Jadransko-jonskog autoputa.

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top