Džermanvings je ćerka kompanija Lufthanse

Berlin — Od osnivanja 2002. Džerman vings, ćerka-firma Lufthanze, razvila se u nosioca nade za njemačku kompaniju. To je prekinuo pad aviona te firme na jugu Francuske.

Kompanija Džerman vings je u suštini osnovana još 1997, kao ćerka-firma kompanije Jurovings Luftverkehrs AG. Tada se Džerman vings zvao Jurovings flug GmbH. Sjdište je bilo od početka u Kelnu, a Lufthanza je imala oko četvrtinu dionica.

Pet godina kasnije, Jurovings flug GmbH preimenovan u Džerman vings GmbH. S pet aviona tipa A319-100, firma je tada, u novom ruhu, letjela s matičnih aerodroma u Kelnu ili Bonu za omiljene turističke destinacije.

Filozofija preduzeća bila je da se u korist jeftinijih avio-karata odustane od pojedinih besplatnih usluga u avionu. Kasnije su ponuđene dodatne tarife sa više udobnosti. Uslijedilo je i širenje na druge aerodrome s kojih su polijetali i na koje su slijetali avioni Džerman vingsa.

Od 2009. Džerman vings je potpuno u rukama Lufthanze. U žestokim borbama konkurenata za jeftinije letove, ta ćerka-firma postajala je sve važnija za matičnu kompaniju. Bivši šef upravnog odbora Lufthanze Kristof Franc jačanje Džerman vingsa proglasio je za prioritet. Godine 2011. Franc je najavio da će u toku 2012. sve Lufthanzine letove sa aerodroma u Štutgartu predati u ruke Džerman vingsu.

Kritičari su mu prebacivali da tako šteti imidžu premijum brenda, odnosno samoj Lufthanzi. „Ne vrijedi nam da na tržište izlazimo s proizvodom visokog kvaliteta za koji mušterije više ne žele da plaćaju“, branio je tada Franc svoju strategiju.

Njegov nasljednik Karsten Špor djeluje još radikalnije. U međuvremenu je Džerman vings preuzeo sve unutarnjemačke i evropske Lufthanzine letove, izuzev onih sa aerodroma u Frankfurtu na Majni i u Minhenu. Ove godine preduzeće je trebalo da prvi put zabilježi jasnu dobit.

Međutim, ime Džerman vings će uskoro nestati. Krajem 2014. Špor je objavio da će pri širenju ponude jeftinih letova u potpunosti preći na brend Jurovings (Eurowings). „Džerman vings je bila uspješna priča, ali iz finansijskih razloga moramo da pređemo na Jurovings“, izjavio je šef Lufthanze i dodao da brend Jurovings može „bolje da radi na drugim evropskim tržištima“.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top