Džejms Matis zbog sukoba sa Trampom podnio ostavku | Ekonomist

Džejms Matis zbog sukoba sa Trampom podnio ostavku

Ministar odbrane SAD-a Džejms Matis podnio je ostavku zbog sukoba s predsjednikom Donaldom Trampom oko naglog povlačenja američkih vojnika iz Sirije, poslije dvije godine njihovog dubokih neslaganja povodom uloge zemlje u svijetu.

Matis će funkciju napustiti do kraja februara poslije dvije turbulentne godine u kojima je nastojao da omekša i ublaži tvrde Trampove stavove.

– Imate pravo na ministra odbrane čija su gledišta bolje usklađena s Vašim – napisao je šef Pentagona Trampu u pismu u kojem je podnio ostavku.

Matis je sinoć odnio pismo u Bijelu kuću i razgovarao s Trampom oko 45 minuta, navodi neimenovani američki zvaničnik. Zvaničnik je rekao da na sastanku Trampa i Matisa nije bilo sukobljavanja i da je bilo više razloga zbog kojih je ministar odbrane podnio ostavku, ali da je odluka o povlačenju vojnika iz Sirije kap koja je prelila čašu.

Matis u pismu nije naveo spor oko povlačenja iz Sirije, kao ni predloženo veliko smanjenje američkog prisustva u Avganistanu, oko čega se takođe ne slaže s Trampom.

Naveo je svoje čvrsto uvjerenje da je snaga SAD neraskidivo povezana sa savezima s drugim zemljama, što je izgleda u neskladu s Trampovom politikom “Prvo Amerika”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top