Džef Bezos otkrio tajnu uspjeha: Fokusirajte se na stvari koje se ne mijenjaju | Ekonomist

Džef Bezos otkrio tajnu uspjeha: Fokusirajte se na stvari koje se ne mijenjaju

Džef Bezos, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, još prije dvadeset godina je otkrio “tajnu” kojom se od tada vodio u poslu – i očigledno uspio.

Osnivač Amazona firmu je pokrenuo 1994. godine, a 23 godine kasnije njegovo bogatstvo teško je i zamisliti.

Dok je Amazon firma koja se temelji na modernim tehnologijama i stalno se moraju prilagođavati, posao je Bezos vodio kroz jednu jednostavnu ideju:

“Fokusirajte se na stvari koje se ne mijenjaju”.

Upravo to se čini ironično s obzirom na to da inovacije nastaju svaki dan i teško ih je pratiti.

“Često me pitaju ‘Šta će se promijeniti u idućih deset godina?’ To je jako zanimljivo pitanje. Ali, pitanje koje se rijetko sjete da me pitaju je ‘Šta se NEĆE promijeniti u idućih deset godina?’ I uvjeravam vas da je upravo to drugo pitanje važnije. Kad odgovorite na njega možete oko toga da gradite svoju dugoročnu poslovnu strategiju, jer se radi o stvarima za koje ćete biti sigurni da će ostati donekle stabilne. Recimo, kod naših trgovina, znam da kupci vole niske cijene. To se neće promijeniti za deset godina od ovog trenutka. Takođe, žele brzu dostavu, puno izbora”, pojasnio je Bezos svoj stav u poslovanju.

“Nemoguće je zamisliti budućnost deset godina od ovog trenutka i kupca koji dolazi i kaže ‘Volim Amazon, samo bih volio da proizvode dostavljate malo sporije'”, naveo je.

Ali, nešto slično je rekao i 1997. godine u saopštenju vlasnicima dionica firme.

“Vjerujemo da je osnovno mjerilo uspjeha za akcionare vrijednost koju ćemo im stvarati dugoročno. (…) Naše fokusiranje na stvari koje se neće promijeniti možda ne garantuje uspjeh samo po sebi – no daje nam dobre temelje za stabilnu budućnost”, pisao je tada Bezos.

Njegova imovina procijenjena je na 91,4 milijarde dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top