Dvocifren skok prodaje auta u avgustu | Ekonomist

Dvocifren skok prodaje auta u avgustu

 Potražnja za novim automobilima u Evropi zabilježila je dvocifrenu stopu rasta u avgustu, inače tradicionalno slabom mjesecu.

Evropsko udruženje proizvođača automobila izvijestilo je u utorak da je u avgustu u 27 zemalja Evropske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) prodato ukupno 744.799 novih automobila, što je 11,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. U julu je prodaja u 27 zemalja EU-a uvećana 9,5 posto, uz registrovanih 1.140.318 novih automobila.

U prošlom mjesecu je uvjerljivo najsnažniji skok potražnje za novim automobilima, za 23,3 posto, ponovo zabilježila Španija. Slijedi Italija s 10,6 posto, Francuska s 10 posto, Velika Britanija s 9,6 posto i Njemačka sa 6,2 posto.

U Hrvatskoj su u avgustu prema podacima ACEA-e registrovana 1.653 nova automobila, što je 7,3 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. Ista stopa rasta prema ACEA-i zabilježena je i u julu, uz registrovanih 3.289 novih automobila.

U osmomjesečnom razdoblju do kraja avgusta broj registrovanih novih automobila u 27 zemalja EU-a (bez Malte) premašio je devet miliona i veći je za 8,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, izvijestili su iz ACEA-e. Rast je zabilježen na svim velikim tržištima, a ponovo su prednjačile južnoevropske zemlje, uz 22,3-postotni skok prodaje u Španiji i 15-postotni u Italiji. Više nego upola nižu stopu rasta prodaje zabilježila je Velika Britanija, za 6,7 posto, slijedi Francuska s 5,9 posto i Njemačka s 5,6 posto.

U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci ove godine prema podacima ACEA-e registrovano ukupno 26.227 novih automobila, tri posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top