Dva mjeseca pada, nafta jedva iznad 40 USD | Ekonomist

Dva mjeseca pada, nafta jedva iznad 40 USD

Cijene nafte su i danas potonule, osmu nedjelju uzastopno.

Oštar pad vrijednosti akcija na tržištima dodatno je pojačao strahovanja da će neizvjestan globalni ekonomski rast ugroziti tražnju na prezasićenom tržištu “crnog zlata”.

Američka “laka” nafta (WTI) je za isporuke u oktobru ugovarana za 54 centa jeftinije, odnosno za 40,78 dolara po barelu, dok je cijena sirove nafte “brent”, takodje za oktobarske isporuke, pala 62 centa, na 46 dolara za barel, prenosi agencija AFP.

Cijene WTI nafte za septembarske isporuke su juče na Njujorškoj berzi, poslednjeg dana ugovaranja isporuka za taj mjesec, zaključene uz blagi rast od 34 centa, na 41,14 dolara, ublaživši tako raniji pad na šestoipogodišnji minum.

“Cijene nafte se i dalje ‘muče’ s problemom prevelike ponude na tržištu”, kaže tržišni strateg kompanije IG Markets u Singapuru, Bernard Ou, za AFP.

Oštar pad vrijednosti akcija u svijetu, posebno američkih, kako navodi, dodatno je doprinio zabrinutosti da će globalni rast biti usporen, što indicira da i potražnja za energijom može ostati “mlaka”.

Akcije na azijskim tržištima pale su i danas, a nastavak njihove globalne rasprodaje pogodio je i Wallstreet gde se indeks Dow Jones spustio na najniži nivo ove godine, pošto zabrinutost za zdravlje svjetske privrede narasta poput kotrljajuće grudve snijega.

Analitičari strahuju da bi usporavanje u Kini, drugoj najvećoj svjetskoj privredi, moglo za sobom da povuče i globalni rast i da zaustavi potražnju za energijom, što su loše vijesti za cijene nafte u vrijeme kada su tržišta ionako preplavljena ponudom te sirovine.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top