Dva dana radimo za dansku satnicu | Ekonomist

Dva dana radimo za dansku satnicu

Cijena radnog sata u Crnoj Gori iznosi 2,7 eura, što je u odnosu na druge evropske države svrstava na dno ljestvice po primanjima.

Crnogorskom radniku sa prosječnim radnim vremenom od osam časova treba skoro dva dana rada da bi zaradio koliko se u Danskoj zaradi za jedan sat, pišu Dnevne novine.

Radnik u Crnoj Gori prosječno prima oko 480 eura, tako da satnica za radne dane iznosi 2,7 eura. I dok zaposleni u Njemačkoj u prosjeku za sat zarade 31 EUR, u Crnoj Gori za isti iznos moraju da rade minimum 11 sati. Da bi zaradili koliko Šveđani za jedan sat, crnogorski radnici rade skoro 14 sati.

U Evropskoj uniji cijena satnice se kreće od 3,8 eura u Bugarskoj do 40,3 eura u Danskoj. Prosječno satnica u EU iznosi nešto više od 24 eura.

Nakon Danske, najviše za troškove radnika izdvajaju Belgijanci, 39 EUR po satu. Na trećem mjestu su Šveđani sa 37 eura, zatim Luksemburg 35,9 eura, Francuska 34,6 eura, Holandija 34 eura i Finska, gdje radnik za sat zarađuje 32 eura.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top