Dug za struju preko 170 miliona | Ekonomist

Dug za struju preko 170 miliona

Ukupan dug za utrošenu električnu energiju na kraju oktobra iznosio je 170,8 miliona eura, od čega se na domaćinstva odnosi 124,06 miliona eura, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Predstavnici EPCG kazali su Dnevnim novinama da je dug kompanija iznosio 46,74 miliona.

Najveća dugovanja su, u odnosu na broj potrošača, imala domaćinstva u Bijelom Polju i Nikšiću, a najmanja u Tivtu i Herceg Novom.

Iz EPCG je saopšteno da je zbog neplaćenih računa za struju, ta državna energetska kompanija od početka godine pokrenula 8,67 hiljada predloga za izvršenje, ukupne vrijednosti 6,8 miliona eura.

“Od toga je 8,24 hiljade predloga podnijeto protiv građana na iznos od 4,42 miliona eura, dok je protiv preduzeća podnijet 431 predlog u iznosu od 2,37 miliona”, precizirali su u EPCG.

Ukupan iznos dugovanja u prethodnom periodu je, ukazuju u EPCG, smanjen, prvenstveno zahvaljujući akcijama koje su dovele do povećanja stope naplate.

Kupac, kako su objasnili, kada dobije račun ima rok od osam dana da izmiri dug. Ukoliko to ne uradi, biće mu poslata opomena, po kojoj mora reagovati u istom roku.

“Ako se to ne desi, EPCG može isključiti potrošača sa mreže”, naveli su u kompaniji.

Ipak, kako su kazali, prije nego što se odluče na isključivanje sa mreže koriste i druge mehanizme, koji su rezultirali smanjenjem dugovanja. Među njima je i akcija Podijelimo teret, koju EPCG trenutno realizuje peti put zaredom, a kroz koju je dužnicima omogućeno da izmire dug u ratama.

Broj domaćinstava koji redovno izmiruju obaveze po osnovu utrošene električne energije je, kako su dodali, rekordan.

“Septembarske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobilo je čak 54,1 odsto domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno 183,59 hiljada kupaca”, naveli su u EPCG.

Građani koji redovno izmiruju obaveze mogu postati članovi takozvanog Zlatnog tima, što im donosi popust od deset odsto na proizvode i usluge EPCG.

“Domaćinstva koja u potpunosti redovno izmiruju dugovanja dobijaju popust od pet odsto na utrošenu električnu energiju, nezavisno od presjeka za Zlatni tim koji se objavljuje jednom godišnje”, zaključili su iz EPCG.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top