Dug Njemačke prema Grčkoj iznosi 300 milijardi eura

Dug Njemačke prema Grčkoj iznosi 300 milijardi eura

Cipras je optužio Njemačku da koristi pravne trikove kako bi izbjegla plaćanje ratne odštete za Drugi svjetski rat.

Zamjenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas, izjavio je danas da Njemačka duguje Grčkoj gotovo 279 milijardi eura odštete za nacističku okupaciju zemlje, javlja Rojters.

Odnosi između Njemačke i Grčke se pogoršavaju od kad grčke vlasti pokušavaju da obnove pregovore o finansijskim uslovima, pa se Njemačka plaši da će Grčka odbaciti ranije dogovorene finansijske obaveze.

Grčki premijer Aleksis Cipras je optužio Njemačku da koristi pravne trikove kako bi izbjegla plaćanje ratne odštete za Drugi svjetski rat.

Grčka vlada, suočena sa velikim finansijskim problemima, nedavno je zatražila od Njemačke da joj isplati obeštećenje za događaje tokom nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, što Berlin odbija.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je ranije da ugovor o reparaciji s Njemačkom iz 1960. godine nije pokrio glavne zahtjeve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top