Dubina pada Ukrajine je zastrašujuća

BDP Ukrajine ove godine će pasti 12 odsto, procjenjuje Svjetska banka u najnovijoj analizi, koja je osjetno gora od aprilske kada je prognoziran pad od 7,5 odsto.

Inflacija će u 2016. godini biti 23,4 odsto, s obzirom na povećanje poreza na imovinu, rekla je ekonomista Svjetske banke u Ukrajini, Anastasija Golovač.

SB očekuje da će spoljni dug Kijeva dostići 153 odsto BDP-a ove godine, a 134,2 odsto dogodine, prenosi Raša tudej.

Ukrajinski BDP je u trećem tromjesečju ove godine povećan jedan odsto u odnosu na prethodni kvartal i uzimajući u obzir sezonske faktore, rekla je Golovač.

“U poređenju sa prethodnim tromjesečjem i sa uračunatim sezonskim faktorima naši podaci su u skladu sa nedavno objavljenim podacima Narodne banke Ukrajine”, citirala je agencija Unian Anastasiju Golovač.

Pad BDP-a Ukrajine u drugom tromjesečju 2015. godine usporen je na 14,6 odsto na godišnjen nivou, posle smanjenja od 17,2 odsto u prvom tromjesečju.

Ukrajinska vlada razmatra tri scenarija razvoja prirvrede Ukrajine, prema kojima se pad BDP zemlje očekuje na nivou od 11,9 do 5,5 odsto.

Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske banke za obnovu i razvoj, BDP Ukrajine će ove godine pasti devet odsto.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top