Dubai uvodi komercijalnu uslugu prevoza bespilotnim letilicama | Ekonomist

Dubai uvodi komercijalnu uslugu prevoza bespilotnim letilicama

EHang 184 naziv je bespilotne letilice kineskog proizvođača koji leti nebom iznad  Dubaija, prevozeći putnika do željene destinacije. Dron je već testiran i nije riječ o pilot projektu, već o prvoj bespilotnoj letilici koja bi mogla postati standard za vazdušnu taksi službu u Dubaiju.

Dubai ima metro, taksije na svakom koraku, ali gradske vlasti uvele su i jajoliku letilicu koja ima kapacitete da primi putnika i prtljag ne teži od 100 kilograma, koji sam ukucava destinaciju i potom odleti do željene destinacije.

– Nije riječ tek o modelu. Mi smo ovu letilicu već testirali na nebu iznad Dubaija- rekao je načelnik Odjeljenja za promet Grada Dubaija, Mattar al-Tayer.

Putnik bespilotne letilice pritiskom na ekran u kabini bira destinaciju. Bespilotna letilica može putnika prevesti na udaljenost od 50 kilometara, a baterija koja ju napaja omogućava let u trajanju od pola sata. Polijetanje, let i slijetanje nadzire se iz centrale na tlu. Maksimalna brzina koju može ostvariti je 160 kilometara na sat, no stručnjaci za vazdušni promet ističu kako će letjeti pri brzini od 100 km/h.

Cijeli projekt nadzirala je Agencija za civilno vazduhoplovstvo Dubaija. Letilicu ove vrste mogu posjedovati i privatne osobe, ali za to moraju dobiti dozvolu nadležnih tijela. Kontrola letjenja obavlja se putem interneta. Model EHang 184 pobudio je interes i vlasti u američkoj saveznoj državi Nevadi, prenosi Associated Press. Nevada je zatražila od Federalne avijacijske administracije da razmotre mogućnost komercijalizacije usluge prevoza bespilotnim letilicama.

Gradski čelnici u Dubaiju uživaju podršku šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, koji je postavio visoke ciljeve: do 2030-te godine želi da se čak 25 posto putničkog prevoza odvija u potpuno autonomnim vozilima. S tim rečeno, Dubaijem već kruže EZ10 autonomni automobili, francuskog proizvođača EasyMile-a. Osim toga, Dubai je u avgustu prošle godine potpisao ugovor o saradnji s jednom kompanijom iz Los Angelesa, koja mora izraditi detaljno rješenje hyperloopa, između Dubaija i Abu Dabija.

Ukratko, hyperloop je vrsta javnog prevoza, u vozilima koji lebde na trakama s izrazito smanjenim trenjem. Riječ je o vozilima na električni pogon, sa specifičnim magnetizmom koji, zbog smanjenja trenja, omogućava razvijanje velikih brzina. U ovom slučaju, vozila, nalik vozovima, putnike iz Dubaija prevozila bi do Abu Dabija brzinom do 1220 kilometara na sat. Ideju da naprave hyperloop prvi je, još 2013-te, na jednoj konferenciji o inovativnim tehnologijama, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, predložio Elon Musk.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top