Državnoj kasi fali 295 miliona eura | Ekonomist

Državnoj kasi fali 295 miliona eura

Državna kasa naredne godine biće “teška” 1,99 milijardi eura na koliko su ukupno projektovani primici budžeta, što je na nivou ovogodišnjih od dvije milijarde eura, pišu Vijesti.

Izvorni prihodi su planirani na 1,698 milijardi eura, dok će ostatak novca od 295,59 miliona, koliko nedostaje za pokriće svih troškova, država obezbijediti pozajmicama i kreditima, kazali su Vijestima izvori u Vladi.

Predlog najvažnijeg ekonomskog akta za narednu godinu, u utorak je bio na dnevnom redu Vladine Komisije za ekonomsku politiku (KEP), ali nije razmatran zbog odustva ministra finansija Darka Rađunovića. Predlog bi do 15. novembra trebalo da bude dostavljen Skupštini.

Za pokriće svih troškova u ovoj godini nedostaje oko 455 miliona eura, dok će naredne faliti manje novca, jer će, kako je objašnjeno, Vlada nastaviti da primjenjuje mjere iz sanacionog plana, usvojene krajem prošle godine.

Te mjere od 1. januara naredne godine uključuju povećanje opšte stope poreza na dodatu vrijednost sa 19 na 21 odsto, kao i novo povećanje akciza na cigarete. Manje će se novca pozajmiti jer je Vlada već povećala akcize na mineralna ulja i cigarete i smanjila plate u javnom sektoru.

Izvorni prihodi budžeta koji su planirani u narednoj godini na 1,69 milijardi eura veći su oko 140 miliona u odnosu na ovogodišnje, koji su projektovani na 1,55 milijardi.

Deficit budžeta u narednoj godini planiran je na 115 miliona eura i niži je u odnosu na ovogodišnji, koji je predviđen na iznos od 233,7 miliona eura.

Na otplatu duga u narednoj godini potrošiće se oko 179,6 miliona eura, što je oko 40 miliona manje u odnosu na ovogodišnjih 220,4 miliona.

Tekući budžet za narednu godinu planiran je na 856,21 milion eura, budžet fondova 663,35 miliona, a transakcije i finansiranja na 179,66 miliona.

Kapitalni budžet u narednoj godini planiran je na 294,54 miliona eura i viši je u odnosu na ovogodišnji, koji je projektovan na 283,4 miliona.

Prema planu Vlada će u narednoj godini potpisati kreditne aranžmane u vrijednosti od 155,6 miliona eura, daće 20 miliona eura garancija Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) za kredit iz kojeg će se finansira izgradnja podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore, dok će otplata duga i obaveza iz prethodnog perioda koštati 105 miliona eura.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top