Državni dug preko 3 milijarde eura

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra iznosio je 3,09 milijardi eura ili 67,19 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

– Ukupan državni dug sa depozitima iznosio je 2,72 milijarde eura ili 59,06 odsto BDP-a – pokazao je najnoviji izvještaj Ministarstva o državnom dugu.

Spoljni dug je iznosio 2,7 milijardi eura, a unutrašnji 393,39 miliona eura. Depoziti na kraju trećeg kvartala, uključujući 38,48 hiljada unci zlata, iznosili su 374,37 miliona eura ili 8,13 odsto BDP-a.

Iz Ministarstva su kazali da je tokom trećeg kvartala zaključen kreditni aranžman sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) za drugi projekat energetske efikasnosti.

– Vrijednost kreditnog aranžmana je šest miliona eura, sa periodom otplate od 20 godina, uključujući grejs period od pet godina i kamatnu stopu euraibor plus 0,85 odsto – precizira se u saopštenju.

U izvještaju Ministarstva se navodi da su tokom trećeg kvartala dodatno povučen iznos od 73,61 milion eura, za potrebe realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Od tog iznosa je, za projekat finansiranja izgradnje prve dionice autoputa Bar-Boljare, iz kredita sa kineskom Exim bankom, povučen iznos od 53,45 miliona dolara, odnosno 46,17 miliona eura.

– Takođe je, iz kreditnog aranžmana sa Export Development Canada, povučeno 18,1 milion eura, a iz kredita sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope 3,77 miliona eura za projekat izgradnje i rekonstrukcije predškolskih ustanova u Crnoj Gori – dodaje se u izvještaju.

Iz Ministarstva su kazali da je u toku trećeg tromjesečja otplaćen državni dug po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 159,97 miliona eura, od čega se 139,47 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, a 20,5 miliona nerezidentima.

– Realizovana je i otplata po osnovu kamata u ukupnom iznosu od 12,18 miliona eura, od čega se 11,21 milion eura odnosi na otplatu kamata nerezidentima – dodaje se u saopštenju i napominje da je u trećem kvartalu obavljena otplata po osnovu stare devizne štednje u iznosu od 1,01 milion eura.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top