Drugi uzastopni rast na azijskim berzama

Na azijskim berzama su u utorak indeksi porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući oporavku Wall Streeta, no ulagači su oprezni jer će ove nedjelje biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u koji bi mogli osjetno uticati na tržišta.

MSCI Asia Pacific Index skočio je 1,1 % nakon što je proteklog petka pao na najniži nivo u dva mjeseca.

Australijsko tržište poraslo je 0,6 %, dok je korejski Kospi podignut 0,7 %. Iako je Nikkei 225 otvorio u plusu, na kraju je korigovan 0,8 %.

Shanghai Composite Index skočio je 1 % na krilima globalnih dobitaka te sugestija o mogućoj državnoj pomoći. Filijala kineskog regulatora za tržišta kapitala ohrabrila je u ponedjeljak akcionare domaćih kompanija da povećaju svoje udjele nakon prošlonedjeljne rasprodaje.

Tržište se lagano stabilizuje nakon što su prošle nedjelje naznake jačanja inflacije uplašile ulagače jer bi zbog toga američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištima akcija.

Zbog mogućeg povećanja kamata Feda, prinosi na američke obveznice dostigli su prošle nedjelje najviše nivoe u četiri godine, a viši prinosi štete akcijama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz akcija i kupiti obveznice.


 

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top