Drugi dan sunovrata evropskih berzi | Ekonomist

Drugi dan sunovrata evropskih berzi

Akcije na evropskim berzama su u padu drugi dan zaredom, jer je politička kriza u Italiji srezala apetite investitora za preuzimanjem rizika. U ranom trgovanju, italijanski glavni indeks FTSE Mib je “skliznuo” na devetomjesečni minimum, odnosno za 1,6 odsto.

Akcije italijanskih banaka su pale za dodatnih 2,5 odsto, nakon što su prethodnog dana izgubile čak 4,0 odsto vrijednosti.

Banke Inteza Sanpaolo, BPER Banka, Unikredit i UBI banka su značajno pale i to u rasponu od 3,4 odsto do 3,7 odsto, dok su akcije Poste Italiane pale za 4,5 odsto. Panevropski indeks STOXX 600 je oslabio za 0,8 odsto, pri čemu su dionice banaka zabilježile najveće gubitke.

Politička kriza u Italiji proširila se i na tržišta drugih perifernih članica evrozone, zbog čega su akcije španskih i portugalskih banaka isto u padu. U Aziji, indeksi su takođe u silaznom trendu, pri čemu je japanski Nikei 225 pao za 0,6 odsto, južnokorejski Kospi za 0,9 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,9 odsto.

Italija ni nakon 12 nedjelja od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u istoriji Republike, i dalje nema vladu, a stranke već razmišljaju o prijevremenim izborima koji bi mogli da budu održani u septembru. Italijanski predsjednik Serđo Matarela povjerio je juče mandat za sastav nove vlade Karlu Kotareliju, koji je zaduženje, kako je saopšteno, “prihvatio sa rezervom”.

Italijanski predsjednik je prethodno odbio da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije, zbog čega mu je populistički mandatar Đuzepe Konte vratio mandat.


Izvor: RTV

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top