Drugi blok TE bi obezbijedio elektroenergetsku nezavisnost | Ekonomist

Drugi blok TE bi obezbijedio elektroenergetsku nezavisnost

Izgradnjom drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja došlo bi do potpunog obezbijeđivanja elektroenergetske nezavisnosti Crne Gore i poboljšanja sigurnosti snabdijevanja potrošača, ocijenio je član radnog tima tog projekta, Ivan Mrvaljević.

On je, na okruglom stolu u Privrednoj komori (PKCG) “Energija Balkana – Termolektrane”, rekao da bi izgradnjom drugog bloka došlo do poboljšanja stabilnosti održivosti elektroenergetskog sistema Crne Gore.

„Samom izgradnjom pristupilo bi se ispunjavanju svih obaveza iz Sporazuma o energetskoj zajednici, čiji je Crna Gora potpisnik“, kazao je Mrvaljević.

Drugi blok TE će, kao i postojeći, koristiti lignit, to jest ugalj iz pljevaljskog basena.

„Što se tiče uglja mi se u potpunosti oslanjamo na Rudnik uglja. Uzimajući u obzir instalisani kapacitet od 200 megavata (MW) dolazimo do očekivanja bruto proizvodnje novog bloka koja će biti veća od 1,8 hiljada gigavat sati (GWh) godišnje“, precizirao je Mrvaljević.

Tehnički direktor Rudnika uglja Pljevlja, Ratomir Stanić, saopštio je da se stalno postavlja pitanje da li rezervi uglja ima dovoljno.

„Ako bi potrošnja električne energije bila veća nego trenutna, pljevaljski basen uglja bi sam mogao da obezbijedi konzum Crne Gore u narednih 40 godina“, rekao je Stanić.

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Srđan Kovačević, naveo je da će u relativno kratkom vremenu biti potrebna enormna ulaganja u termoelektrane.

„Vjerujem da će elektroenergetska preduzeća, kao njihovi vlasnici, u zavisnosti od kondicije u kojoj se nalaze ti objekti, donositi odluku možda i o njihovom zatvaranju“, poručio je Kovačević.

On je ocijenio da je cijena električne energije danas na berzi u Lajpcigu, na koju se cijela Evropa fokusira, preko deset eura niža od cijene na berzi u Mađarskoj. Kovačević smatra da je prisutan veliki disbalans u cijeni električne energije.

Predsjednik Opštine Pljevlja, Mirko Đačić, rekao je da projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja doprinosi direktnom osnaživanju nacionalne i lokalne ekonomije.

Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Vladan Ivanović, kazao je da je jedini spas za Pljevlja toplifikaicja grada u što većem obimu.

Generalni sekretar “Eurocoal”-a, Brajan Rikets je, govoreći o načinu upotrebe uglja u Evropi, saopštio da je u tom regionu 88 odsto energetskih izvora u formi uglja i lignita.

Izvor:MinaBusiness

Komentariši

Top