Drugačiji pristup menadžmenta ferarija

Drugačiji pristup menadžmenta Ferarija

Obično je posao marketing izvršioca prilično jasan – prodaja što više automobila. Međutim, menadžment ferarija ima potpuno drugačiji zadatak.

Za njih je problem prevelika prodaja ferarija. Ekskluzivnost predstavlja ključ za održavanje ovog brenda.

Imam veliku odgovornost da održim u životu taj san koji se zove ferari”, rekao je menadžer Ferarija, piše CNN.

Čak i ako imate novac, to vam ne garantuje mjesto ni blizu liste za višemjesečno čekanje jednog od ovih automobila. Ako želite ferari, pomoći će vam ukoliko od ranije imate veze sa brendom.

Kada izađe novi ferari, povlašćeni tretman imaju članovi Ferari porodice. Ukoliko imate 6 ferari automobila u svom vlasništvu, vaša porudžbina će biti među prvima na listi.

To ne znači da ferari nije raspoložen za primanje novih članova u svoju porodicu.

Za nove kupce, najpopularniji je kabriolet ferari T. Skoro dvije trećine kupaca iz Kalifornije su novi članovi Ferari porodice, a sa cijenom od 200.000 dolara, to je relativno pristupačno članstvo.

Sa druge strane, za omiljene članove ferari porodice postoji limitirano izdanje Ferarija, koji je obično rasprodat i prije nego što se predstavi široj javnosti.

A za one najvažnije, ferari izrađuje poseban i jedinstven automobil (zapravo, izrađuju se dva takva, jer jedan mora biti testiran na nesreću). To je nešto što ferari radi dva do tri puta godišnje kako bi nagradio svoje najbolje kupce. Kako kažu, to nije poklon, iako on košta milione.

Svaki novi ferari se izrađuje prema želji. Enterijer, eksterijer, boje, sve to treba prilagoditi klijentu.

Ukoliko klijent želi da se boja automobila slaže sa njegovom kravatom – to će i dobiti.

Ferari, međutim, nameće neke granice kada je u pitanju ovaj izbor, jer je imidž brenda važniji od želja koje mogu da ga naruše. A sve to zarad njegove vrijednosti na putu.

Zbog toga nije slučajno što je prošle godine, na aukciji od 10 prodatih automobila, upravo 9 u vlasništvu ferarija. Činjenica je da je najskuplji automobil ikada prodat na aukciji je upravo ferari 1962 za 38 miliona dolara.

Već decenijama, ferari prodaje svoje automobile za milione dolara, tako da je danas Ferari izgradio svoj imidž nevjerovatnog i lijepog automobila.

Održavajući ovaj ciklus ekskluziviteta, Ferari već godinama, objavljuje da neće proizvoditi više od 7.000 komada godišnje.

Cilj i dalje ostaje isti, da se uvijek izradi jedan ferari manje, kako bi uvek imao neko ko će morati da čeka na njega.

Izvor:B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top