Dresirani psi – izvozni hit Njemačke

Njemački psi tragači pronalaze sve, od mobilnog telefona do droga. Dresiraju se u centru Njemačke, a na posao odlaze širom sveta. Obično su mješanci njemačkog i belgijskog ovčara, a ako su dobro dresirani vrijede čak 40.000 eura. Kada zagrmi naredba „miruj“, Buster bi trebalo da stane kao skamenjen. Ne smije da sjedne ili legne, mora da stoji. Od 15-mjesečnog mužjaka bi trebalo da postane policijski pas tragač. Pored dobrog njuha, potrebni su i gvozdena disciplina i poslušnost. Buster mora još da vježba mirovanje.

– Savladaće on to, siguran sam – kaže Gerold Ginter, šef stručnog odjeljenja za „radne pse“ u policiji pokrajine Hesen.

Na rubu jedne šume u Milhajmu, nadomak Frankfurta, Buster i „kolege“ vježbaju kako bi jednog dana postali ili psi čuvari ili psi tragači. Svake godine oko 4.600 četvoronožaca prođe ovu obuku i „zaposli“ se u policiji, carini ili vojsci. Jedan takav pas nakon obuke vrijedi preko 40.000 evra.

U saveznoj pokrajini Hesen nemaju svoje uzgajalište nego podobne pse kupuju. Busterov kolega Astor je mješanac belgijskog i nemačkog ovčara i prolazi obuku za psa tragača.

– Astor će kasnije biti specijalizovan ili za eksploziv, ili mobilne telefone, novčanice, drogu, možda i leševe – kaže dreser Ginter.

Kod nešto komplikovanijih zadataka poput traženja novčanica, psi vježbaju na pravim evrima i dolarima. Ponekad se desi da treneri dobijaju svježe štampane novčanice na kojima je miris boje još intenzivan.

No, bila bi ovo sasvim obična priča da nema snažnu ekonomsku i finansijsku dimenziju. U Hesenu se od 2013.godine dresiraju i specijalni psi za pronalaženje droga. Psi se dosta izvoze i u Južnu Ameriku, a mnogi policajci iz ovog dijela svijeta dolaze u Njemačku kako bi se i sami naučili treniranju pasa. Troškove obuke pasa koji odlaze „na rad“ u Južnu Ameriku uglavnom preuzima Ministarstvo spoljnih poslova. Usljed ove pojave, izvoz dresiranih pasa iz Njemačke kao biznis cvjeta, a zarada je sve veća. Vjeruje se da će kroz par godina, većina država u svijetu uvoziti ovaj “njemački proizvod” bez obzira na visoku cijenu.

 

Izvor: DW

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top