Dramatičan pad rublje, neće je ni Apple ni Finci | Ekonomist

Dramatičan pad rublje, neće je ni Apple ni Finci

Ruska rublja nastavlja da dramatično tone. Ove nedjelje je pala na rekordno nizak nivo prema dolaru i evru, a od početka godine je izgubila oko 60 odsto vrednosti. Apple prekinuo prodaju, Finska je skinula sa liste.

Pad ruske valute nastavlja se zbog drastičnog pada cijena nafte (na čijem izvozu je bazirana ruska ekonomija) i sve većih posljedica zapadnih sankcija Moskvi.

Iako se sunovrat danas primirio pa se za jedan evro jutros moglo kupiti 81,61 rublja, a za jedan dolar 65,15 rubalja, niko nije siguran da se “dotaklo dno”.

Ruska centralna banka je juče neočekivano podigla referentnu kamatnu stopu sa 10,5 na čak 17 odsto, što je najveće pojedinačno povećanje još od velike krize 1998. godine koja je zadesila Rusiju.

Foto: Ilustacija The Guardian
Foto: Ilustacija The Guardian

Rusko ministarstvo finansija najavilo je danas snažnu odbranu rublje iz prodaje svojih rezervi.

Danas se oglasio i premijer Dmitrij Medvedev, koji tvrdi da Rusija posjeduje devizne rezerve i ima na raspolaganju ekonomske instrumente upotrebljive u aktuelnoj monetarnoj krizi.

Medvedev je rekao da ruska rublja ne može izbjeći reagovanje na sankcije, ali da sadašnji kurs nije odraz realnog stanja i da je prešao granice koje su pogodne za ekonomiju, prenosi Tass.

“Naše banke i kompanije imale su pristup finansijskim tržištima, a ona su sada praktično zatvorena za njih. Naravno, rublja ne može da ne reaguje, ali kursevi koji smo vidjeli u poslednjih nekoliko dana nisu u skladu sa objektivnom slikom. Oni su daleko iza granica koje pogoduju ekonomiji i narodu”, rekao je Medvedev.

Apple obustavio prodaju

Saituacija je postala toliko ozbiljna da je Apple danas obustavio online prodaju svojih proizvoda zbog velike fluktuacije rublje, javlja Blumberg-ov izvještač. Proizvođač iPhone-a i iPad-a je prepadnut padom valute i mora da se ozbiljno pozabavi svojom cjenovnom politikom kako ne bi pretrpio velike gubitke na kursnoj razlici.

Saopštenje Centralne banke Rusije o povećanju repo-stope, kao i njegov tajming samo potvrđuju vrlo lošu situaciju u kojoj se Rusija nalazi, i simbolizuje žrtvovanje ekonomskog rasta zarad očuvanja finansijskog sistema, smatraju u Prudens-u.

“Ukoliko bi se zadržala takva stopa, to bi samo dodatno pritisnulo rusku ekonomiju čijem su slabljenju doprinijele sankcije koje su joj uvele SAD i Evropska Unija, kao i kolaps cijene nafte na svjetskim berzama. Veliko je pitanje koliko dugo će ruska ekonomija moći da izdrži toliko visoku referentnu stopu”, ukazuju u brokerskoj kući Prudens capital.

Veliki pad ruske valute dovodi do strepnji velikih firmi ali i država da li će izvući svoj novac iz posla sa Rusima. Tako je Apple prestao da prodaje u Rusiji, a Finska skinula rublju sa svoje krusne liste.

Ruska valuta je u toku jučerašnjeg dana oslabila za 20 odsto, na nivo od 100 rubalja za jedan evro, i 80 za dolar, čime je evro ojačao prema ruskoj valuti za preko 100 odsto od početka godine.

Rublja ove godine drži neslavno prvo mesto po serijskom padu vrednosti među 170 različitih valuta u svijetu, iako je Centralna banka Rusije potrošila preko 80 milijardi dolara u njenu odbranu.

Guvernerka Centralne banke Elvira Nabiuljina izjavila je da povećanje referentne kamatne stope treba da zaustavi inflaciju, ali da to neće odmah uticati na vrijednost rublje i da će trebati neko vrijeme da se uspostavi prava vrijednost ruske valute.

Šok za ruske bogataše

Samo u posljednja dva dana prvih 20 sa liste ruskih bogataša su izgubili10 milijardi dolara na padu rublje, piše Blumberg. Time se njihov gubitak na akcijama i valuti povećao na 62 milijarde ove godine, čime oni papreno plaćaju sankcije Putinu zbog Krima i Ukrajine, ali i dešavanja na svjetskoj naftnoj sceni. “Optimisti koji su u martu (kada su uvedene sankcije Rusiji) mislili da će sve biti ok, sada vide da ništa nije u redu”, kaže Stanislav Belkovski, sada konsultant Instituta za nacionalnu strategiju iz Moskve a nekada savjetnik u Kremlju za vreme Putinovog prvog mandata.

Vrijednost rublje je ove godine opala za gotovo 50 odsto u odnosu na dolar.

U kvartalnom izveštaju o monetarnoj politici, Centralna banka je ukazala da bi, ako cijena nafte ostane na sadašnjih 60 dolara za barel, bruto domaći proizvod Rusije mogao 2015. godine opasti za 4,5 do 4,8 odsto.

U tom slučaju, prihod domaćinstva mogao bi da iduće godine opadne za više od 6,0 odsto, a investicije za 10 odsto.

Banka Rusije u prvom kvartalu 2015. očekuje inflaciju od 11,5 odsto na godišnjem nivou.

U Rusiji su zabrinuti, ali se ni u svijetu ne raduju ruskim mukama. Jedna poslovna njemačka grupacija upozorila je danas da se ne treba radovati nevoljama ruske valute, uz predviđanja da će njemački izvoz u Rusiju ove godine pasti za 20 odsto, jer je evro prejak i poskupljuje evropske proizvode.

“Oštar pad ruske rublje će dodatno nanijeti štetu trgovini koja je ionako ugrožena zapadnim sankcijama usljed ukrajinske krize, i smanjiće prihode stranih kompanija koje posluju u Rusiji”, izjavio je šef Komiteta nemačke industrijske grupacije za istočnoevropske ekonomske odnose, Ekard Kordes, prenosi agencija France presse.

izvor: mondo.rs

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top