Drama oko ,,Mistrala" ipak nije gotova | Ekonomist

Drama oko ,,Mistrala” ipak nije gotova

Francuska može da proda nosače helikoptera tipa “Mistral” novim kupcima samo ako će sa njima u paketu biti prodati i ruski helikopteri “Ka-52K”.

Ti helikopteri (Crna ajkula) napravljeni su specijalno za “Mistrale”, obijelodanjeno je u Moskvi.

Sudbina dva nosača helikoptera direktno je povezana sa planovima o izbacivanju na tržište helikoptera “Ka-52K”, navodi ruski list “Komersant”, uz objašnjenje da u slučaju odbijanja kupaca da zajedno s francuskim brodovima kupe i ruske helikoptere, ruska strana će iskoristiti pravo vjeta na ugovor.

Sve to u velikoj mjeri usložnjava položaj Francuske, koja je pod pritiskom SAD i NATO odustala od isporuke “Mistrala” Rusiji, a zatim morala da vrati Moskvi primljeni novac za akontaciju.

Među potencijalnim kupcima “Mistrala” pominjani su Indija, Brazil, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Vijetnam i Egipat.

Početkom avgusta predsjednici Vladimir Putin i Fransoa Oland donijeli su odluku da prekinu ugovor o izgradnji i isporuci nosača helikoptera tipa “Mistral”.

Mediji su objavili da je Francuska vratila milijardu evra Rusiji, ali da neće morati da plaća “penale” zbog raskinutog ugovora, odnosno neizvršenih obaveza.

Pariz je saopštio da visina nadoknade odgovara sredstvima u ugovoru.

Izvor: Blic
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top