Dragica i kolači | Ekonomist

Dragica i kolači

Napomena: Stavovi odražavaju isključivo stav i mišljenje autora kolumne

Opisujući početak života i rada u Nju Jorku (SAD), veliki pronalazač i naučnik Nikola Tesla, izjavio je sljedeće: “29 posljednjih dana u mjesecu je najteže”. Nisam tek slučajno počeo osvrt riječima nekog ko je izumitelj naizmjenične struje. Gle čuda, jedan pravnik pa piše o struji! Nemojte da mislite da sam neki multipraktik. Ne, nisam… Ali, nisam ni lud… Dobro, priznajem da znam biti malo nezgodan kad baš vidim iznose računa za struju (utrošenu električnu energiju) za mjesec dana koji nam stižu od odvažne i monopolistički nastrojene gospođe po imenu EPCG.

No, uzrujam se na kratko ali opet se vratim sebi, jer je to (plaćanje računa) jedna od onih obaveza koje se moraju ispoštovati. Ne bilo Nemanja spremati kolače kad god si slobodan. Nema razloga da se busaš sad jer si “gorio” struju. Mora to da evidentira gospođa EPCG. Neće da doda ništa što neko nije potrošio. Poštena je, što jeste, jeste…

Filovanje

Dakle, rezime uvertire je sledeći: jedan jurist se drznuo da piše o struji, a kaže za sebe da je nezgodan i da nije multipraktik. Bože dragi… (Često sam ovih dana u razgovoru sa njim jer počinje post i ne zamjerite).

Crnogorska javnost je saopštenjem od g-đe EPCG ili ti naše prve “struja dame” upoznato sa tim da će cijena električne energije da poskupi od 1.marta. To se nije desilo, odloženo je za 1.maj iste ove godine. Time su banke u minusu, a bolnice u plusu. Banke zato što će gađani podizati manje kredita, dakle tek od 1.maja kako bi izvršavali obaveze prema prvoj “struja dami”. Dugujem objašnjenje za bolnice. Da, da, za bolnice, ove konkurentne što ih je KH tako okarakterisao ono kad je u “dža-bu” doba službenim džipom utvrđivao kvalitet pružanja usluga u istim. Zašto su te bolnice u plusu? U plusu su jer su brojni operativni zahvati na kardio-vaskularnom sistemu građana odloženi jer će isti biti koliko-toliko stabilni sve dok ne dobiju te nove račune za struju. Tragi-komično ali trebaće tu dosta bajpasa. Nikom ne želim to, nego kažem jer znam po sebi kako se uzrujam, ali sam ja mlad i onako prilično stabilan zdravstveno, da čak i ne koristim onaj nitroglicerin pod jezik.

Idemo u srž. EPCG je ponudila građanima nove modele trafirianja električne energije i njima će biti na stolu da biraju koji će za njih biti prihvatljiv. Nije li to lijepo? Tako i ja gostima kad dođu iznesem one kolače što pravim, pa više vrsta bude i oni biraju… Sasvim ljubazno, nema šta.

– Plavi model podrazumijeva podjelu tarifnih elementa tokom dana na višu i nižu tarifu u zavisnosti od visine potrošnje. Kupcu koji odabere plavi model snabdijevanja, prvih 150 kWh u višoj i 150 kWh u nižoj tarifi računaće se cijena koja je dva odsto jeftinija od prethodne cijene – objasnili su iz EPCG.

Nisu stali tu, nego su nastavili da filuju svoje kolače. Objasnili su i kakve su to poslastice sa zelenim i crvenim filom spremili.

– Crveni tarifni model podrazumijeva istu tarifu tokom cijelog dana bez obzira na visinu potrošnje električne energije. Tarifa ovog modela je niža u odnosu na osnovni model ako je taj potrošač dominantno trošio višu tarifu električne energije u toku dana tj. ako kupac minimalno koristi nižu tarifu. Zeleni model podrazumijeva cijenu iz osnovnog modela dodatno uvećanu za 0,2 euro centi po kWh uz garanciju isporuke cjelokupne struje iz obnovljivih izvora (zelene energije) – to bi bilo to, a na građanima je da odluče.

Iz kuhinje EPCG nisu baš stali tu, već su nastavili da filuju sve ove kolače, kako bi izgledali dekorativno i ukusno pred gostima, odnosno građanima Crne Gore.

– EPCG je građanima ponudila nove tarifne modele snabdijevanja strujom, koji su napravljeni da za 60 odsto građana u Crnoj Gori, odnosno 80 odsto na sjeveru, neće biti poskupljenja, nego čak pojeftinjenja od dva odsto – reče prvi čovjek EPCG, Đoko Krivokapić, na saslušanju pred skupštinskim Odborom za ekonomiju, a povodom pomenute teme.

Konobar!

Prethodno je ministarka ekonomije čiji resor ima određene jurisdikcije, na papiru, u sektoru energetike, na djelu ne, što je i ministarka priznala, izašla pred članove istog skupštinskog Odbora i pojasnila kako stoje stvari. Molim lijepo…

– Vlada ne smije da utiče na poslovanje bilo kog poslovnog subjekta, bez obzira što je većinski vlasnik tog preduzeća. Vlada nema pravo da se miješa u poslovanje EPCG-a i dužni smo da poštujemo zakone. To se može promijeniti jedino ako je parlament spreman da se mijenja zakon o energetici. Sve što je u ovom slučaju odrađno, odrađeno je u okvirima zakona – pojasnila je ministarka Sekulić. Pošteno od ministarke Dragice!

Prije zasijedanja Odbora, uvažena prva dama resora ekonomije je jasno pred građanima stavila šlag na kolačiće koje je EPCG za njih pripremila. Da, ona EPCG koja i jeste i nije u njenoj nadležnosti.

– Prosječan račun za struju u Podgorici za januar je 60,47 eura. Da je korišćen novi model tarifiranja i da je domaćinstvo izabralo “plavi” model, račun bi bio manji za 30  centi – objasnila je ministarka novi “EPCG meni”. Krajnje korektno sa njene strane.

I nakon ovoliko objašnjenja, suludo bi bilo dalje pričati građanima. Na njima je da uzmu to ili ostave ako neće da “gore” struju uopšte. Samo neka pozovu konobara (EPCG) i poruče. Prosto.

Prijatno!

Nekim od kolačića iz ovog spektra boja, građani će da se posluže od 1.maja. Pa, prijatno!

P. S. Ne spremam kolače Dragice, bio sam ironičan. Prijatno i Vama uvažena prva damo resora ekonomije. Sa bruto platom od  2.263,23 eura Vi možete da pravite i tortu svakog dana u svom domu.

Komentariši

Top