Dragi: Nije baš da imamo izbora | Ekonomist

Dragi: Nije baš da imamo izbora

Frankfurt — Evropska centralna banka nema puno izbora sem da pokrene program kupovine obveznica zemalja članica kako bi se izborila sa deflacijom u evrozoni.

“Svi članovi Upravnog komiteta ECB-a odlučni su u namjeri da ispune svoje obaveze”, odgovorio je predsjednik te institucije Mario Dragi za njemački nedjeljnik “Cajt” na pitanje o njegovim planovima za pokretanje kontroverznog programa otkupa obveznica zemalja-članica, prenijela je agencija Frans pres.

“Svakako da postoje razlike u pogledu načina na koji to možemo učiniti, ali nije baš da imamo beskrajan spektar mogućnosti”, izjavio je Dragi.

Finansijska tržišta očekuju da će Upravni komitet ECB-a na narednom zasijedanju 22. januara najaviti plan za pokretanje programa kvantitativnog labavljenja, koji su druge centralne banke širom svijeta već koristile za pokretanje svojih privreda.

U Evropi, međutim, postoje kritičari takvog programa, poput Bundesbanke ili centralne banke Nemačke, koja je ubijeđena da će program kvantitativnog labavljenja skinuti pritisak sa vlada na putu reformisanja njihovih privreda.

Član Izvršnog komiteta ECB-a, Benoa Kur, juče je poručio da su razgovori o programu kvantitativnog labavljenja već uznapredovali. “Prošle nedjelje smo razgovarali o mnogim tehničkim detaljima. Definitivno smo u poziciji da 22. januara donesemo odluku”, izajvio je Kur, i dodao da to ne znači da će ECB stvarno doneti tu odluku.

Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top