Dow Jones nastavlja da raste | Ekonomist

Dow Jones nastavlja da raste

Indeksi vodećih svjetskih berzi kretali su se u različitim smjerovima, no po rastu prednjači Dow Jones, koji je drugi dan zaredom na istorijskom maksimumu.

Trgovanje na evropskim berzama u četvrtak odvijalo se uz veliki oprez, pa su i pored optimističnih vijesti indeksi berzi u Londonu i Parizu bili u padu.

Vijesti o dobrim poslovnim rezultatima i najave preuzimanja kompanija ipak nijesu bile dovoljne da ohrabre ulagače da juče aktivnije učestvujhu u kupovini akcija, zbog čega je indeks Londonske berze FTSE izgubio 0,04 odsto vrijednosti, kliznuvši na 7.161 poen, dok je indeks Pariske berze CAC oslabio 0,21 odsto na 4.867.

Indeks Frankfurtske berze DAX je, međutim, porastao 0,36 odsto na 11.848 poena.

Optimizam kod dijela ulagača izazvali su rekordni nivoi svih indeksa na Wall Streetu prethodnog dana, budući da se Dow Jones prvi put u istoriji probio iznad psihološki važne granice od 20.000 bodova.

Kada je riječ o akcijama kompanija, najveći rast zabilježen je kod Acteliona i to čak 20 odsto, nakon vijesti da je američka kompanija Johnson&Johnson ponudila 30 milijardi dolara za preuzimanje ove švajcarske biotehnološke kompanije, navodi Reuters.

Podršku tržištima pružili su i optimistični kvartalni poslovni rezultati evropskih kompanija, pa je cijena akcija francusko-italijanskog proizvođača čipova STMicroelectronisa porasla više od šest odsto, dok je cijena akcija proizvođača alkoholnih pića Diageoa uvećala vrijednost pet odsto.

Sa druge strane, razočaravajuće vijesti o kvartalnom poslovanju stigle su iz Daily Mail&General Trusta, čije akcije su nakon toga izgubile sedam odsto vrijesnosti.

I trgovanje na Wall Streetu odvbijalo se sa dozom opreza, budući da su ulagači obustavili kupovinu nakon što je Dow Jones premašio istorijski rekord.

Ovaj indeks juče je porastao za dodatna 32 poena na 20.100 poena. Ostali indeksi su se stabilizovali na prilično visokim vrijednostima, uz neznatno slabljenje, pa je S&P 500 kliznuo tek 0,07 odsto na 2.296 poena, a Nasdaq svega 0,02 odsto na 5.655 poena.

Rast Dow Jonesa sredinom sedmice uslovljen je potezima američkog predsjednika Donalda Trampa, koje su ulagači prepoznali kao ispunjavanje predizbornih obećanja, iako mnogi strahuju od pretjeranog protekcionizma, kao i mogućnosti dodatnog, ciljanog slabljenja dolara, kako bi se stimulisao izvoz.

Tramp, međutim, još nije otkrio sve detalje o poreskoj politici koju će voditi njegova administracija, a taj podatak će svakako biti povod za nove berzanske oscilacije.

 

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top