Dostavljanje prijava do 16. oktobra

Ministarstvo održivog razvoja i turizma produžilo je do 16. oktobra rok za dostavljanje prijava na javni poziv za pretkvalifikaciju za dodjeljivanje koncesije za izgradnju i upravljanje novom žičarom od Kotora do Cetinja.

Javni poziv je raspisan 1. avgusta, a prvobitni rok za dostavljanje prijava bio je 5. septembar.Projekat žičare će se realizovati po modelu DBFOT – projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj i prenesi.

Iz Ministarstva su podsjetili da su izrađeni studija izvodiljivosti i revidirani idejni projekat, za sve faze osim za mašinske instalacije, stanice žičare i konstrukcije stubova žičare, za koje su urađena idejna rješenja.

Žičara će se prostirati od Opštine Kotor do Prijestonice Cetinje, prelazeći preko Nacionalnog parka Lovćen. Cjelokupna ruta biće podijeljena u tri dionice, sa četiri stanice – Dub, Kuk, Ivanova Korita i Cetinje. Ukupna dužina žičare iznosiće oko 15 kilometara. Koncesija za projekat će biti dodijeljena putem međunarodnog nadmetanja u dvostepenom postupku, u skladu sa crnogorskim Zakonom o koncesijama.

Da bi se kvalifikovali za učešće u drugoj fazi postupka tendera, podnosioci prijave ili konzorcijumi moraju ispuniti određene preduslove među kojima su da njihova prosječna dobit, kapital i prihod za posljednje tri fiskalne godine moraju biti veći od nule, pet miliona eura, odnosno 40 miliona eura. Podnosilac prijave mora da ima ili da je zaključio predugovor o učešću u realizaciji projekta sa subjektom koje ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare, dužine najmanje dva kilometra, koji je izgrađen u posljednjih pet godina.

Podnosilac prijave mora i da ima iskustvo u postupcima koncesije, odnosno javno-privatnog partnerstva, u svojstvu finansijera ili koncesionara, pri čemu troškovi izgradnje infrastrukturnih objekata koji su predmet koncesije iznose najmanje 15 miliona eura u posljednjih pet godina. Podnosioci prijave koji ispune potrebne uslove i kriterijume za pretkvalifikaciju smatraće se kvalifikovanim za učešće u drugoj fazi tenderskog postupka. Kvalifikovani ponuđači će biti pozvani da podnesu ponude za projekat i imaće mogućnost otkupa tenderske dokumentacije.


 

Izvor: Rtcg

 

Komentariši

Top