DOŠLO VRIJEME PRODAJE Mišković se iseljava, Beko čeka kupca | Ekonomist

DOŠLO VRIJEME PRODAJE Mišković se iseljava, Beko čeka kupca

Dva najprepoznatljivija biznismena u Srbiji u protekle dvije decenije Miroslav Mišković i Milan Beko u poslednje vrijeme prave nove poslovne poteze koji će imati posljedice i za Srbiju, ali i za funkcionisanje njihovih kompanija.

Nedavno je objavljeno da Banca Intesa potpisala ugovor o kupovini poslovnog prostora Delta holding u Ulici Milentija Popovića na Novom Beogradu, a prodaja simbola kompanije od ranih 90-tih godina već je ranije najavljivana. Kako je još ljetos rečeno iz Miškovićeve kompanije, Delta gradi novu kompanijsku zgradu, a do tada će zaposleni biti raspoređeni u neki od Deltinih prostora u gradu. Sam Mišković, nakon prodaje određenih biznisa, polako se preusmjereva na poljoprivredu i nekretnine, pa je tako nedavno započeo izgradnju najveće zgrade u Ljubljani. Uporedo se u medijima mogu naći i spekulacije o prodaji Delta City objekata u Srbiji.

Sa druge strane, kako pišu beogradski mediji, biznismen Milan Beko pokušava da proda imovinu „Luke Beograd” i pet preduzeća povezanih s njom kako bi isplatio dug prema povjeriocima.

Imovina koju je Beko oglasio za prodaju vredna je 21,5 miliona evra, a dug „Luke“ prema povjeriocima oko 62 miliona evra, što je čak 20 miliona evra više nego što je Beka koštalo 40 odsto akcija ovog preduzeća prije deset godina.

Pošto biznismen nije našao način da firmu izvuče iz problema, isplatu duga pokušava da riješi prodajom imovine, što je predviđeno Unaprijed pripremljenim planom reorganizacije (UPPR) koji je uz saglasnost povjerilaca prihvaćen nakon pokretanja predstečajnog postupka, navodi se u izveštajima.

Međutim, kako saznaje Blic, to nije jedini motiv rasprodaje imovine. Naime, naš izvor blizak Beku kaže da je on posle atentata koji je preživeo riješio da postepeno smanjuje nivo biznisa u Srbiji i da ga prebacuje u inostranstvo.

Izvor: BIZLife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top