Domino efekat Naftašima na sjeveru prijeti kolaps

Naftna industrija u Sjevernom moru je u ozbiljnoj i neposrednoj opasnosti od kolapsa, jer vodeće energetske kompanije odlažu projekte zbog sunovrata cijena nafte.

“Energetske kompanije koje posluju u tom regionu bi trebalo da udruže snage kako bi postale efikasnije i da bi suštinski izmijenile neke od svojih radnih praksi u cilju održanja industrije”, izjavio je šef britanske Uprave za naftu i gas OGA, Endi Semjuel, za britanski list “Fajnešel tajms”, a prenosi Raša tudej.

Predsjednik OGA, zadužen za oživljanje naftnog sektora, upozorio je na mogućnost “domino efekta”, odnosno na to da kada jedna kompanija napusti područje Sevjernog mora na druge kompanije pada teret podjele većih troškova održavanja infrastrukture.

“Dok u pojedinim naftnim nalazištima nekoliko kompanija dijeli troškove naftovoda i postrojenja za procesuiranje, bilo bi nemoguće za te kompanije da, u slučaju odlaska jedne ili više od njih, same snose troškove”, izjavio je Semjuel.

Naftna industrija u Sjevernom moru je teško pogođena padom cijena nafte za preko 50 odsto od juna prošle godine, a samo od januara do marta ove godine prihodi britanske vlade su pali 75 odsto na 168 miliona funti, uz gubitak od preko 5.000 radnih mjesta u tom sektoru, prema podacima OGA.

Zbog pada cijena nafte, najveće svjetske energetske kompanije su odložile potrošnju 200 milijardi dolara na 46 vodećih naftnih i gasnih projekata, prema podacima konsultantske kompanije “Vud Mekenzi”.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top