Domen.me donio prihod od 21,5 miliona eura | Ekonomist

Domen.me donio prihod od 21,5 miliona eura

Internet domen .me je najbolji izvozni brend Crne Gore i jedan od najprepoznatljivijih internet ambasadora države, koji je u prethodnih 10 godina postao simbol suvereniteta Crne Gore i osnov njene prepoznatljivosti u svijetu, kazala je savjetnica u Direktoratu za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar u Ministarstvu ekonomije Tanja Maraš, i dodala da je Crna Gora od 2008. godine prihodovala 21,5 miliona eura zahvaljujući ovom virtuelnom proizvodu.

Ona je istakla da je Agent registracije, kompanija doMEn. d.o.o, uspostavio saradnju sa internet gigantima kao što su Facebook, Yahoo, WordPress, Universal Pictures, Google, The New York Times.

Predstavnik Horwath HTL iz Srbije prof. dr Bojan Zečević, govoreći na temu „Digitalni marketing za potrebe brendiranja područja“, kazao je da je osnovni cilj nacionalnog brendiranja izgradnja reputacije države.

„Ovdje se radi o ‘ratu reputacija’ država. Mi kroz nacionalno brendiranje želimo da postanemo cijenjena nacija i država, a to radimo kroz izgradnju reputacije. Na taj način postajemo relevantni, a biti relevantan znači na pametan način participirati u globalnim pitanjima“, kazao je Zečević.

Profesorica na Univerzitetu Mediteran – Montenegro Business School doc. dr Marija Janković kazala je da istraživanja pokazuju da Crna Gora, koristeći društvene mreže, najviše promoviše svoje prirodne ljepote, a nedovoljno pažnje posvećuje promociji istorije, kulture, sporta i slično.

„Crna Gora se nalazi na prvom mjestu u regionu po stepenu korisćenja društvenih mreža i broji 320.000 korisnika, što je oko 50% od ukunog broja stanovnika. Društvena mreža Facebook se najviše koristi upravo u svrhu brendiranja turističke destinacije, što bi moralo biti promijenjeno“, kazala je Janković i dodala da nacionalno brendiranje ima ogroman uticaj na privlačnje inostarnih privrednih subjekata i investitora.

konferencijabudvaTema današnjeg dijela Konferencije o nacionalnom brendiranju bila je „Savremeni instrumenti komunikacije i nacionalno brendiranje“.

Prvog dana diskusija je vođena na temu „Crna Gora u očima inostrane javnosti“, a govorili su ambasadori stranih država u Crnoj Gori i ambasadori Crne Gore u inostranstvu. Treći dio Konferencije, koji se završava sjutra, biće posvećen temi „Promovisanje i pozicioniranje države kroz kulturu, turizam, inovacije, arhitekturu i sport“.

Treću Konferenciju o nacionalnom brendiranju organizuje Ministarstvo ekonomije uz finansijsku podršku njemačke Fondacije ,,Hans Zajdel“.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top