Dolazi li do privremenog slabljenja dolara?

Dolazi li do privremenog slabljenja dolara?

Prošle nedjelje američki dolar je nakon dugog perioda neprestanog jačanja, napokon počeo da slabi, pa je u odnosu na euro izgubio više od 3% vrijednosti. U momentu pisanja analize na platformama MTradinga kurs EUR/USD iznosi 1,0800.

Uzrok nagle promjene trenda je bio govor Janet Yellen, čelnice američke centralne banke koja je u četvrtak izjavila da ne planira da žuri sa podizanjem kamatnih stopa jer je stopa inflacije i dalje niska, na temelju čega su mnogi investitori odlučili prodati dolare jer više nisu uvjereni u daljnje jačanje američke valute. Izjavila je i da je jedan od uzroka niže stope inflacije jak dolar, što su mnogi protumačili kao blago upozorenje da nastavak jačanja dolara postaje problem centralnoj banci.

Dolar je oslabio i u odnosu na ostale valute, no ipak u manjoj mjeri nego u odnosu na euro. Američke akcije su na temelju komentara iz centralne banke nastavile rasti (3% u prošle nedjelje) te podigle vrijednost SP500 indeksa na 2105,00 poena, što je samo 0,5% ispod rekordno visoke vrijednosti dosegnute u februaru.

Cijena zlata je prošle nedjelje porasla 2% na 1186,00 dolara po unci, dok se cijena WTI nafte cijelu nedjelju kretala oko 46,00 dolara po barelu.

Za ovu nedjelju najavljeno je dosta važnih događaja koji bi mogli imati kratkotrajan uticaj na kretanja na finansijskim tržištima. Najvažniji među njima su objave podataka o inflaciji u Njemačkoj, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u i Kini. Popis svih najavljenih vijesti i tačan raspored objava pogledati je moguće na ekonomskom kalendaru MTradinga.

Kakva kretanja na finansijskim tržištima možemo očekivati u bližoj budućnosti?

Budući da je početak zatezanja monetarne politike u SAD-u odložen za nekoliko mjeseci, najvjerojatnije će doći i do predaha u jačanju dolara. Nakon dugog perioda jačanja, i korekcija bi mogla biti duža od uobičajene. Analitičari MTradinga smatraju da bi u idućih mjesec-dva dolar mogao oslabiti još nekoliko procenata nakon čega će vjerovatno nastaviti jačati, no sporijim tempom nego dosad.

Američke akcije će nastaviti rasti te će – ukoliko ne dođe do neplaniranih negativnih vijesti – SP500 vjerovatno u roku od nedjelje ili dvije dostići novu rekordnu vrijednost.

Analizu pripremio:

MTrading

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top