Dolar tone zbog Trumpovog protekcionizma | Ekonomist

Dolar tone zbog Trumpovog protekcionizma

Dolar se juče zadržao blizu najnižih nivoa u sedam sedmica prema korpi valuta na međunarodnim deviznim tržištima, jer su ulagači zabrinuti nakon što je u inauguracionom govoru američki predsjednik Donald Trump veći fokus stavio na protekcionizam nego na podsticajne ekonomske mjere.

Euro se u takvim okolnostima zadržao iznad 1,07 dolara, a u azijskom je trgovanju nakratko dostigao 1,0774 dolara, najvišeg nivoa u sedam sedmica. Potom se eurom trgovalo po 1,0745 dolara, što znači da je skliznuo 0,2 posto u poređenju se prethodnim zatvaranjem.

Dolar je prema jenu ojačao 0,5 posto, na 113,355 jena. U ranijem trgovanju jr nakratko skliznuo na 112,52 jena, najniži nivo od 30. novembra.

Dolar je prema korpi najznačajnijih svjetskih valuta u osam sedmica nakon izborne pobjede Trumpa poskočio više od šest posto, na najviše nivoe u 14 godina, na temelju obećanih većih izdvajanja za infrastrukturu i nižih poreza, čime bi se poduprli rast i inflacija, a što bi dovelo do bržeg rasta kamatnih stopa i jačeg dolara.

Ta očekivanja su potom splasnula, pa je u posljednje tri sedmice dolar prema šest najznačajnijih svjetskih valuta oslabio 3,5 posto.

Trumpova prva zvanična novinska konferencija nakon izborne pobjede i inauguracijski govor tržišnim učesnicima ponudio je malo pojedinosti vezanih za planirane fiskalne podsticaje, no podstakao je zabrinutosti da bi Trumpov protekcionizam mogao naštetiti američkoj ekonomiji. Trump je, među ostalim, odlučio o formalnom povlačenju Sjedinjenih Država iz Transpacifičkog partnerstva (TPP).

“Mnogo je negativnih vijesti i nema pravih, dobrih vijesti usmjerenih rastu. Stoga su tržišta samo malo korigovala ranije trgovanje rukovođeno Trumpovim najavama, a to pritiska dolar. Ako Trump nastavi retoriku od prošlih dana i sedmica, dolar bi lako mogao oslabiti daljnh nekoliko procenata”, kazao je direktor valutne analize u švajcarskom UBS-u, Constantin Bolz.

U fokusu je bila i britanska funta, koja je u jednom trenutku premašila 1,25 dolara, prvi put u pet sedmica, u očekivanju objave presude britanskog vrhovnog suda. Nakon što je sud presudio da vlada mora dobiti odobrenje parlamenta za formalni početak pregovora o razdruživanju Britanije od Evropske unije, funta se našla ponovno pod prodajnim pritiskom.

Prema dolaru je skliznula 0,6 posto, na 1,2458 dolara a prema euru za 0,3 posto, pa se jedinstvenom valutom trgovalo po 86,10 penija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top