Dolar pao nakon objave zapisnika sjednice američke centralne banke | Ekonomist

Dolar pao nakon objave zapisnika sjednice američke centralne banke

Dolar je u četvrtak pao na najniži nivo u odnosu na ključne svjetske valute u sedam nedjelja nakon što je zapisnik sa sjednice američke centralne banke pokazao da njeni funkcioneri nisu skloni podizanju ključnih kamatnih stopa u skorije vrijeme.

Evro je tako ojačao prema dolaru 0,25 posto, na 1,1315 dolara. Za kratko je dostigao i najvišu nivo prema američkoj valuti u sedam nedjelja od 1,1332 dolara.

Dolarov indeks prema nivou ključnih svjetskih valuta za kratko vrijeme je potonuo na najnižu nivo od 24. juna od 94,324 indeksna boda da bi se potom stabilizovao na 94,460 bodova, što još uvijek znači da je ove nedjelje oslabio 1,3 posto.

Zbog različitih stvova pojedinih funkcionera o podizanju ključnih kamatnih stopa u fokusu je tržišta bio zapisnik sa julske sjednice “Fed”-a. On je pak pokazao da je većina članova odbora za monetarnu politiku optimistična u pogledu ekonomskog rasta ali i da većina njih očekuje slabiji tempo zapošljavanja, pa se stoga protive podizanju ključnih kamatnih stopa u kratkoročnoj perspektivi.

Objavljeni je zapisnik razočarao one koji su spekulisali s okretanjem većine članova odbora strožoj monetarnoj politici, nakon što je čelnik njujorškog ogranka Vilijam Dadli početkom nedjelje kazao da bi ključne kamatne stope mogle biti podignute već u septembru.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top