Dolar oslabio uprkos povećanju kamata | Ekonomist

Dolar oslabio uprkos povećanju kamata

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle sedmice oslabio, premda je američka centralna banka Fed povećala ključne kamatne stope po drugi put od početka godine.

Kurs eura prema američkoj valuti ostao je prošle sedmice gotovo nepromijenjen, na 1,1195 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara ojačala je 0,4 odsto, na 110,85 jena.

Uprkos jačanju prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice pao je 0,2 odsto, na otprilike 97,13 bodova.

U srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili da povećaju ključne kamatne stope za 0,25 odstotnih bodova, od 1,0 do 1,25 odsto, i signalizirali da bi do kraja godine mogli još jednom povećati cijenu novca, prenosi SEEbiz.

Fed je signalizirao i da bi uskoro mogao početi smanjivati bilanse koji su povećani poslednjih godina, jer je centralna banka kupovala vrijednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Hoće li Fed do kraja godine još jednom povećati kamate zavisi kakvi će biti makroekonomski pokazatelji. A svi posljednji ukazuju da se rast američke ekonomije usporava.

To otvara pitanje je li najveća svjetska ekonomija dovoljno snažna da bi izdržala još jedno povećanje kamata u ovoj godini.

“Ne čujem ništa iz Feda što bi razuvjerilo tržišta koja trenutno procjenjuju da će ključne kamatne stope biti na veoma niskom nivou. Mislim da je upravo to razlog koji trenutno koči jačanje dolara”, objašnjava analitičar u banci Societe Generale, Kit Juckes.

Pažnja ulagača ulagača bil je prošle sedmice usmjerena i na japanski jen, koji je oslabio nakon što je centralna japanska banka BoJ zadržala ključne kamatne stope na postojećem nivou, signalizirajući da neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Guverner Japana Haruhiko Kuroda rekao je da centralna banka još nije ostvarila zacrtanu stopu inflacije od dva odsto, dodajući da nije primjereno govoriti o tome kako će ukinuti obiman paket mjera.

Takav stav suprotan je špekulacijama na tržištu u proteklih mjesec da u banci možda razmatraju plan ukidanja mjera.

“Čini se da BoJ definitivno istraje u vrlo blagoj monetarnoj politici, budući da su deflatorni pritisci još uvijek značajni”, rekao je iz SwissQuotea Yann Quelenn.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top