Dolar oslabio prema ostalim valutama | Ekonomist

Dolar oslabio prema ostalim valutama

Ulagače na svjetskim valutnim tržištima je razočaralo što Fed nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja kamata, što je dovelo do slabljenja dolara. Cijena eura porasla je prošle nedjelje 0,6 posto, na 1,0740 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je njezin tečaj potonuo 1,8 posto, na 112,70 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na jen, pa je njegov kurs opao 1,8 posto, na 112,70 jena. Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio drugu nedjelju zaredom, i to gotovo 1 posto, na 100,25 bodova. Taj je indeks u petak u jednom trenutku skliznuo na 100,16 bodova, najniži nivo u pet nedjelja, iako je američka centralna banka u srijedu odlučila da poveća ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon između 0,75 i 1 posto.

Međutim, to je bio očekivani potez, a ulagači u dolar nadali su se agresivnijim porukama, odnosno najavama da bi Fed mogao ubrzati tempo povećanja kamata u ovoj godini. No, Fed je bio vrlo oprezan, pa su zadržane procjene da će do kraja godine kamate ukupno povećati u tri, a ne četiri navrata.

 

S druge strane, podršku euru pružili su rezultati izbora u Holandiji, na kojima je pobijedila stranka premijera Marka Rutea. Ti rezultati donijeli su olakšanje na tržištima, umirivši strahovanja od jačanja desničarskih populističkih stranaka u Euvropi, od kojih se mnoge protive članstvu u evrozoni i zagovaraju vraćanje nacionalnih valuta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top