Dolar oslabio prema jenu 0,4 posto | Ekonomist

Dolar oslabio prema jenu 0,4 posto

Razmišljanje ulagača o tome koliko je vjerovatno da će predsjednik Donald Tramp ispuniti obećanja iz kampanje doprinijelo je opreznoj trgovini i tome da je dolar u srijedu na međunarodnim tržištima u jednom trenutku skliznuo na najniže nivoe u četiri mjeseca prema jenu.
Dolar je pritom oslabio prema jenu 0,4 posto, skliznuvši na 111,25 jena.

Na Vol Stritu su berzanski indeksi zabilježili najveći pad od prije američkih izbora i pobjede Donalda Trampa jer ulagače brine da predsjednik Trump možda neće uspjeti ispuniti obećanja u vezi poreskih olakšica i povećanja potrošnje na infrastrukturu. Oprez na tržištima zabilježen je potom i u azijskom trgovanju kao i u trgovanju na evropskim tržištima.

Pritisnuvši dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, oštro su pali i prinosi na američke državne obveznice,  na najniže nivoe u sedam nedjelja od 99,62 boda.

Euro se zadržao blizu najviših nivoa u sedam nedjelja prema dolaru. Podršku euru pružaju očekivanja ulagača da bi Evropska centralna banka (ECB) polagano ove godine mogla ići u smjeru zaoštravanja monetarne politike, kao i razvoj situacije na francuskim predsjedničkim izborima.

Jutros se eurom trgovalo po 1,0790 dolara, što znači da je u minusu blagih 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, nakon što je u utorak u jednom trenutku poskočio 0,6 posto, na 1,0819 dolara, najviši nivo od 2. februara.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top